fallback

Преглед на печата за 13 декември

07:52 | 13.12.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Все по-скъпи и стари таксита в. Капитал Daily

Дълги редици от десетина празни таксита по стоянките е честа гледка в столицата през последната година. Част от клиентите намират услугата за скъпа, а шофьорите обясняват, че колите са се увеличили много и всеки кара такси. Ако това е така, се очаква пазарът да реши всичко и цените на услугата да паднат, за да не стоят празни колите. Нищо такова обаче не се случва на пиацата – в момента в повечето градове очакват общинските съвети да гласуват не само максимална, както досега, но и минимална цена на превоза с жълт автомобил. Редиците на стоянките ще се увеличават и паркът няма да се обновява, тъй като през лятото парламентът вдигна ограничението коли на най-много 10-годишна възраст да изпълняват услугата и сега това може да се случва и с автомобил на възраст до 15 години. Големите и малките таксиметрови компании са единни, че 15-годишните коли са отстъпление от идеята за качествен транспорт. В същото време обаче нямат нищо против минималния праг, а според малките фирми минималната цена ще оскъпи услугата, тъй като и онези, които возят евтино, трябва да се съобразят с нея.

В същото време Комисията за защита на конкуренцията се самосезира и започна производство по застъпничество точно заради вероятността да се въведат минимални прагове, но независимо от очакваното й становище, то може да не бъде взето предвид от депутатите. В София очакването беше, че ще има минимален праг от септември, но досега само са проведени консултации с всички засегнати страни, но все още не са внесени никакви документи в общинския съвет. Пловдив и Варна са двата града, в които прагът вече е реалност от ноември. В Бургас минималната тарифа беше приета през октомври.

В името на нечупливия екран в. Капитал Daily

Месец преди да излезе оригиналният iPhone през 2007 г., покойният вече главен изпълнителен директор на Apple Стив Джобс свиква спешно мениджърския екип на компанията. Джобс е тествал през последните седмици прототип на новия смартфон. Когато мениджърите се събират, той вади ядосан от джоба си устройството и посочва пластмасовия екран. Той е изпълнен с драскотини.

"Хората носят мобилните телефони в джобовете си. Освен тях носят и други неща – монети, ключове, а те драскат екрана", им е заявил Джобс.

Маскират вносни храни с БГ етикет в. Стандарт

Ментета на български стоки се продават в магазините у нас. Вносни храни се преопаковат в страната и им се слага етикет, върху който стои името на роден производител. Това все по-често се случва при млечните продукти след въвеждането на руското ембарго за внос на стоки от Евросъюза, съобщи Симеон Присадашки, зам.-председател на Асоциацията на млекопреработвателите в България, по време на дискусия "Да! На българското". На нея присъстваха земеделският министър Десислава Танева, шефът на Държавен фонд "Земеделие" Румен Порожанов, зам.-министърът на икономиката Любен Петров, председателят на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор Стефан Цанков, шефът на агенцията по храните проф. Пламен Моллов, на агенцията по лозата и виното Красимир Коев, представители на браншови организации, бизнесмени, медии.

Една от основните теми на дискусията беше насърчаването на потреблението на български стоки, а друг акцент бе биопроизводството. "Няма друга държава с такова чуждопоклонничество по отношение на избора на стоки", коментира Кирил Вътев, собственик на "Тандем". Той посочи, че в държавите от Западна Европа хората избират първо родното производство, защото така насърчават икономиката на собствената си страна. Основният проблем на бизнеса обаче не е липсата на търсене, а нелоялна конкуренция от страна на фирми, които не плащат ДДС и мамят, като пробутват вносна храна за българска. Фирмите поискаха от държавата да се реши този проблем. Лепенето на етикети "Произведено в България" върху вносни стоки става не само при млечните продукти, но и при други видове храни, коментира Савина Влахова от Съюза на мелничарите. Основен бич е сивата икономика, категорични бяха Влахова, Вътев и Марияна Кукушева от Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите.

Премиерът нареди: 700 000 лв. за счупените камери на МВР

в. Стандарт

Премиерът Бойко Борисов нареди спешно да се преведат 700 000 лв. от финансовото министерство на МВР. Парите са необходими, за се приведат в изправност всички камери за видеонаблюдение в страната, научи "Стандарт".

Оказа се, че договорът за тяхната поддръжка не е подновяван от началото на 2013 година. Публикация в столичен седмичник свърза изчезването на бившия шеф на ДАНС Петко Сертов с неработещите камери. Това била една от причините той да не бъде открит от полицията. Проблемът станал факт по времето на министър Цветлин Йовчев и му е бил докладван. Сега някои от камерите на полицията правят записи, други не.

МЗ отваря вратата за допълнителното здравно осигуряване

в. Сега

Законов регламент, който най-малкото ще улесни по-сериозното навлизане на допълнителното здравно осигуряване, предвижда Министерството на здравеопазването. "Пакетът от медицински услуги, който заплаща НЗОК, ще се раздели на основен и допълнителен, като се дава възможност допълнителният пакет да се осигурява и чрез доброволно здравно осигуряване", пише в мотивите за промени в закона за здравното осигуряване, подготвени от ведомството.

В момента по закон има само основен пакет и той се покрива от НЗОК. Допълнителните фондове пък или покриват услугите на касата, или плащат за медицински изделия, за които касата не дава пари, или финансират допълнителни услуги като избор на екип и ВИП условия. Пазарният дял на частните фондове е едва 1%. Не е ясно обаче какъв ще е в бъдеще основният пакет, гарантиран от здравната каса - той ще се определя с наредба на министъра на здравеопазването и засега не се знае какво ще пише в нея и дали тя ще ореже дейностите, поети от НЗОК. Освен това поправките дават възможност допълнителният пакет отново да се осигурява от здравната каса.

Осъдиха ЕВН за такса включване в. Новинар

Сдружение за правна помощ на потребителите категорично спечели дело срещу общите условия на "ЕВН Електроснабдяване" ЕАД. Сред нередностите, които е допуснало ЕРП-то, е неправомерно събиране на такса включване, както и спиране на тока на абонатите без предупреждение. Преди броени дни Пловдивският апелативен съд е потвърдил решението на Пловдивския окръжен съд и така то не подлежи на обжалване.

Турция предпочита европейския пред руския газопровод в. Новинар

Приоритетният газов проект за Турция е подкрепяният от ЕС „Трансанадолски газопровод” (TANAP), а не аналогът на руския „Южен поток”. Това заяви външният министър на страната Мевлуд Чавушоглу.

Според думите му Анкара ще разгледа и предложението на президента Владимир Путин за газопровод през Черно море вместо "Южен поток", който трябваше да излиза на българския бряг.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:53 | 06.09.22 г.
fallback