fallback

Хр. Христова: Пенсионната система е в лошо състояние въпреки реформата

Очевидно имаме сериозен проблем с финансовата устойчивост, смята бившият социален министър

09:13 | 12.12.14 г. 3

От 2000-та година насам направихме шокова реформа на пенсионната система, но тя не е в добро състояние – само за тази година дефицитът е около 3 млрд. лв. Това заяви бившият социален министър Христина Христова пред телевизия Bulgaria On Air по повод планираната от управляващите пенсионна реформа. 

„Това на практика е осигурителна система, тъй като осигурителните вноски, които внасяме в определен месец, трябва да стигнат за пенсии в следващия месец. Само че те не са достатъчни, а са само 40%. Очевидно имаме сериозен проблем с финансовата устойчивост на системата“, коментира Христова.

Пенсионно-осигурителната система ще е стабилна, когато имаме икономически растеж, добре работеща икономика, устойчиви работни места и добри заплати, смята тя и препоръчва нова обществена дискусия и нов обществен договор за пенсионната система.

„Въпросът е как да имаме поносима цена на пенсионната система. Осигурителните вноски – синдикатите пак заговориха, че трябва да се увеличат. В момента пенсионно-осигурителната вноска е 30%, трудно може да се пипа тук“, смята тя.

Христина Христова одобри повишаването на минималните прагове, на които ще се осигуряват земеделските производители и тютюнопроизводителите, тъй като трябвало да има равнопоставеност. 

„Увеличава се максималният осигурителен доход от 2400 на 2600 лв., като добавим увеличението на минималните прагове – това не е реформа, трябва да се направи анализ тази система ще може ли да работи в бъдеще“, препоръча тя.

Бившият социален министър припомни, че през 2005 г. дефицитът в системата е бил 250 млн. лв., при 3 млрд. лв. през 2014 г.

Негативните фактори в случая били липсата на икономически ръст, ниските заплати, високото ниво на сив сектор – 30 – 35%, и продължаващата миграция на млади хора.

„Най-важният фактор е демографската ситуация. Експертите по пенсионни системи казват, че благоприятното съотношение е четирима работещи да внасят вноски за един пенсионер, а при нас съотношението е 1:1“, каза още Христова.

Тя не е оптимист, че ще има политическа воля да се предприемат необходимите болезнени стъпки, за да се стабилизира системата.

Още видеоматериали вижте на сайта на Bulgaria On Air

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:02 | 11.09.22 г.
fallback