fallback

Преглед на печата за 11 декември

07:49 | 11.12.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Правителството маха една от многото привилегии на земеделците в. Капитал Daily

Земеделието е секторът с най-много субсидии и най-многобройни данъчни преференции - ниски осигуровки, най-високи признати разходи, ваучери за безакцизно гориво. Логично управляващите обещаха и предложиха поне един от бонусите им да падне - земеделските производители да плащат малко по-високи социални осигуровки: минималният размер на месечния осигурителен доход да порасне от 240 на 420 лв. през 2015 г. С този ход правителството на практика изравнява техния праг спрямо всички останали свободни професии, които от години са задължени да плащат месечните си осигуровки на тази база. Промяната е записана в Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване (ДОО) за 2015 г., приет на първо четене в Народното събрание във вторник.

Целта е заетите в земеделието да плащат поне малко повече, тъй като потребяват здравни и пенсионни услуги наравно с по-натоварените данъкоплатци. Освен това секторът расте всяка година, но осигуровките му не са пипани от 5. Засега има един гръмогласен противник на по-справедливото облагане - ДПС. Естествено, новината се приема негативно и от част от заетите в агросектора. Това обаче не може да е причина правителството да наложи по-справедливото облагане.

Павлова: Над 750 проекта са реализирани по ОП "Регионално развитие" 2007-2013 г. в. Стандарт

Над 750 проекта са реализирани със средства по Оперативна програма „Регионално развитие" 2007-2013г. до сега в цялата страна. Това каза министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова по време на годишната информационна конференция на ОП „Регионално развитие" 2007-2013 г., която се проведе в София. Участие във форума взеха Витория Алиата ДиВилафранка – директор на дирекция „Изграждане на административен капацитет в Югоизточна Европа" на ГД „Регионална и урбанистична политика" на ЕК, кметът на София Йорданка Фандъкова и зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството Деница Николова.

Министър Лиляна Павлова посочи, че с европейски средства, благодарение на програмата са ремонтирани 984 учебни заведения, детски градини и културни институции.

Последни дни за графици за отпуските в. Стандарт

До 31 декември всички фирми трябва да изготвят график за ползването на платения годишен отпуск на своите работници през 2015 г., напомнят от Главна инспекция по труда. Графикът може да се допълни през годината за хората, които не са били на работа към датата на утвърждаването му или които са постъпили след това. В него задължително се включват основният и допълнителен платен годишен отпуск за 2015 г., като се описват и всички дни, които не са използвани и не са погасени по давност.

Работниците са длъжни да използват платения си отпуск в рамките на календарната година. За следващата година могат да се отлагат до 10 дни отпуск. Повече дни и дори целият отпуск може да се ползва до две години по-късно в случаите, когато през годината е ползван друг вид отпуск - за бременност и раждане, гледане на дете и др.

И учениците от езикови гимназии ще се обучават за професия в. Сега

И учениците от профилирани гимназии ще имат възможност да получават практическа подготовка за професия. За това се договориха депутатът от БСП Кирил Добрев и шефката на просветната комисия в Народното събрание Милена Дамянова от ГЕРБ. Идеята е след X клас учениците от езикови и хуманитарни паралелки да могат да работят, обясни Добрев пред "Сега". Соцдепутатът уточни, че предложението е на ръководството на Националната Априловска гимназия в Габрово. "Учителите от хуманитарните и езиковите училища се чувстват дискриминирани и ощетени от възможността само възпитаниците на професионалните гимназии да имат право на дуално обучение. Целта ни е всички деца да излизат от училище с професия", коментира Добрев.

Ако предложението бъде записано в новия просветен закон, десетокласници, които учат чужди езици, ще могат да работят като екскурзоводи в различни музеи - например в Етъра край Габрово, смята депутатът. Други гимназисти, които учат в училища по изкуствата, ще могат да трупат професионален опит в галерии, при куратори, в ателиета на приложници, в оркестри и музикални състави.

АПИ и общините впрягат общи усилия за пътищата в. Новинар

Парламентът задължи общините да се ангажират с поддръжката на републиканските пътища, минаващи през урбанизираните територии.

В сряда парламентът гласува на първо четене промени в Закона за пътищата, които предвиждат дейностите по изграждането, поддържането и ремонта да се осъществяват при сключване на споразумение за съвместна работа между кметствата и агенция „Пътна инфраструктура” (АПИ), съответно Национална компания „Стратегически инфраструктурни проекти".

Няма да строят завод за хлор в Горна Оряховица в. Новинар

Заводът за производство на хлор в Горна Оряховица, който разбуни обществеността, в крайна сметка няма да се строи. Частната фирма, която имаше намерение да строи предприятието, се отказва от своя проект, съобщи Дарик.

Общината е била уведомена от софийското дружество „Континвест”, че оттегля инвестиционното си предложение и отменя насроченото за 16 декември обществено обсъждане на доклада по общо въздействие на околната среда още в сряда сутринта.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:35 | 22.08.22 г.
fallback