fallback

Х. Адемов: Нарастването на възрастта за пенсия трябва да е достатъчно плавно

Повишението трябва да се гарантира с мерки за заетост на хората в предпенсионна възраст, казва председателят на парламентарната социална комисия

10:39 | 10.12.14 г. 2

Нарастването на възрастта и стажа за пенсиониране трябва да става достатъчно плавно, за да не причинява рискови ситуации и ако се стигне до повишението, то задължително трябва да се гарантира с мерки за заетост на хората в предпенсионна възраст. Защото това са българи, които иначе няма да могат да си намерят работа. Това казва в интервю за в. "24 часа" бившият министър на труда и социалната политика и настоящ председател на парламентарната социална комисия Хасан Адемов.

На въпрос след колко години у нас ще имаме пенсии поне като в Централна Европа Адемов коментира, че това може да стане, когато имаме сериозен икономически ръст, приходи в осигурителната система от вноски върху реалните доходи, участие и на доброволните фондове на допълнителното задължително пенсионно осигуряване при формулирането на окончателния размер на пенсията.

„Едва ли ще стане в следващите 20 години, но целта на държавното обществено осигуряване е да има адекватен принос в изчисляването на пенсиите“, каза председателят на социалната комисия в парламента. Той допълни, че за съжаление, пенсиите на българите, полагали труд преди 2000 г., са много ниски, защото доходите, върху които са им внасяни осигуровки, са изключително малки. Затова по негово мнение осъвременяването на парите на възрастните хора трябва да бъде всяка година.

Според Адемов е трудно да се каже кой модел за нарастване на възрастта за пенсиониране – с 2 или 4 месеца, е най-добрият. Той напомни, че Европа иска от нас да направим хронограма, от която да става ясно през коя година възрастта за пенсиониране на мъжете и жените се изравнява на 65 години, т.е. „да има един независим механизъм от волята на политиците“.

„Между първо и второ четене на бюджета на държавното обществено осигуряване управляващите ще изберат най-добрия според тях вариант за нарастване на възрастта и стажа за пенсиониране“, категоричен е той.

Бившият министър на труда каза още, че всички проблеми на пенсионната система са се струпали върху едно поколение, върху една категория и „волно или не, се получи противопоставяне между хората, работили първа и втора категория труд, сектор "Сигурност" и тези, които работят в трета категория“.

По думите така се е стигнало до ситуацията, че само третата категория да понесе тежестта на реформата.

„Още нещо: в нито една страна от Европа, както у нас, за 14 години не бе вдигната толкова сериозно възрастта за пенсиониране. А именно - от 60 години за мъжете през 2000-а на 63 години и 8 месеца днес, а за жените от 55 години през 2000-а на 60 години и 8 месеца в момента. Да не говорим за повишаването на осигурителния стаж. При мъжете той бе 25 години, а сега е 37 г. и 8 месеца, при жените от 20 години скочи на 34 години и 8 месеца“, посочи Адемов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:11 | 11.09.22 г.
fallback