fallback

Работодателите ще наемат повече служители в началото на 2015 г.

Най-оптимистични са фирмите от Пловдивския регион, както и големите компании

17:27 | 09.12.14 г.

Българските работодатели очакват темпото на наемане на служители да се увеличи слабо през първото тримесечие на 2015 г., сочи проучване на Manpower. В сравнение с четвъртото тримесечие на 2014 г. прогнозите се повишават с 2 процентни пункта. Във всички региони, сектори и вид компании нетните прогнози за заетостта остават положителни.

Проучването се базира на отговори от 751 работодатели от български компании. Те са били запитани дали имат намерения да наемат допълнителен персонал или да редуцират работната си сила през следващото тримесечие. След корекциите на сезонен принцип нетната прогноза за страната предвижда резултат от +10%.

„Прогнозата е обещаваща, особено за младите безработни”, коментира Надя Василева, управляващ директор на Менпауър България, Сърбия и Хърватия.

„В публичния сектор има много програми, които стимулират и работодатели, и студенти. За програмата „Младежка заетост” се говори за 10 хил. обявени, налични работни места за млади безработни. Друга програма e „Старт в кариерата”, за която са кандидатствали около 3 хил. млади безработни. Най-после забелязваме и програми за заетост на по-възрастни хора”, добавя Василева.

Работодателите във всички пет региона планират да наемат още персонал

Работодателите от петте региона – Бургас, Пловдив, Русе, София и Варна, взели участие в проучването, имат позитивни намерения за наемане на нов персонал. Най-оптимистични са тези от Пловдивския регион, с прогноза от +14%. Веднага след тях са работодателите от София (+13%), Варна и Русе (по +11%). Работодателите от Бургас предвиждат най-слабо ниво на наемане, с прогноза +2%.

„В Смолян германската компания „Костал” обяви, че ще наеме до 300 души. Костал не е единственият пример. Компанията „Агрион” отваря 21 офиса в цяла България. Подобно на миналото тримесечие, България остава желана дестинация за чуждестранните компании, които търсят аутсорсинг възможности”, коментира Василева.

Най-оптимистична прогноза споделят работодателите от секторите „Транспорт, складове и комуникации“ (+19%) и „Финанси, застраховане, недвижими имоти и бизнес услуги“ (+17%).

Най-слабият темп на наемане се очаква в секторите „Строителство“ и „Вода, електричество и  газ“, съответно +3% и +2%.

Най-оптимистични планове за наемане са отчетени от работодателите от големите компании, с прогнози от +18%. Те са следвани от микро компаниите, където работодателите имат прогнози от +11%. Работодателите от малките и средни компании споделят предпазливо оптимистични прогнози от +9%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:38 | 08.09.22 г.
fallback