fallback

173 мобилни екипа ще проверяват за бракониерска сеч в горите

На много места нарушенията в горите са видими, заяви Десислава Танева

13:40 | 09.12.14 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Сформирани са 173 мобилни екипа на Държавните горски предприятия,  с които ще се охраняват горите. Те  проверяват за незаконна сеч на територията на цялата страна. Това стана ясно в Карнобат по време на инструктаж на новите 29 мобилни екипа към Югоизточното държавно предприятие. На събитието присъстваха министърът на земеделието Десислава Танева и заместникът й доц. Георги Костов, съобщиха от МЗХ.

„Мобилните екипи са част от основните мерки за опазване на българската гора. В подкрепа на нашите усилия очакваме в най-скоро време да подпишем споразумение с МВР и при нужда да ползваме тяхната помощ“, заяви министър Танева. Тя допълни, че по-тясното сътрудничеството с МВР ще даде адекватен отговор на нарушенията, които се извършват в горските територии.

Според Десислава Танева в последните години опазването на горите е била една от болезнените теми за обществото, защото на много места нарушенията са видими.

Заместник-министър Костов изтъкна, че сме в началото на дълъг път в опазването на горските територии от системни и криминални дейности. Той призова кметовете също да бъдат по-активни в процеса, защото имат редица права и отговорности в опазването на горите.

Преди дни шефът на Изпълнителната агенция по горите (ИАГ) Тони Кръстев призна, че едва 10-15% от наложените глоби за незаконна сеч се събират. Според Десислава Танева незаконният добив на дървесина в България е около 1 млн. кубика годишно.

Данните на природозащитни организации показват друго - според анализ на WWF за 2006-2013 г., годишният обем на незаконната сеч достига 0,5 - 2,4 млн. куб. м, или една четвърт от общия добив. Организацията твърди, че сивият сектор в горското стопанство печели над 100 млн. лв. годишно.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:24 | 10.09.22 г.
fallback