fallback

Преглед на печата за 9 декември

08:32 | 09.12.14 г.

Миролио разширява сливенската си текстилна фабрика в. Капитал Daily

Бизнесменът с български паспорт Едоардо Миролио заяви, че въпреки разочарованието си от влошената бизнес среда в България ще завърши проекта за разширяване на текстилната си фабрика в Сливен. На церемония в Министерството на икономиката, където бе поканен, за да получи втори сертификат за инвеститор от клас А, Миролио обясни, че ако трябваше сега да вземе решението дали да инвестира в проекта, той не би дал старт на процедурата. Причината е, че бизнес средата се е влошила след затварянето на Корпоративна търговска банка (КТБ).

Първите средства от предвидените общо 30 млн. лв. са вече инвестирани в разширяване на производствената база и покупката на ново оборудване, каза Миролио. По план проектът трябва да бъде завършен до две години и да доведе до разкриването на нови 100 работни места в град, в който нивото на безработица е над средното за страната. А подкрепата на държавата ще дойде по линия на ремонт на пътната инфраструктура до завода.

Прокуратурата оспори застрояването на Карадере в. Сега

Варненският административен съд образува дело за законността на решението, с което общинският съвет в Бяла подготви за строителство земята на Карадере. Това се случи след протест на прокуратурата.

Става дума за решение на местния парламент от 10 февруари 2005 г., с което е одобрен подробен устройствен план (ПУП) на зона за отдих "Бяла-север", включваща имоти в землището на града и и в местността Карадере. Според варненския окръжен прокурор Силвиян Иванов планът е без задължителната екологична оценка, а заданието за изработването му не е внесено в екологичното министерство за съгласуване и за преценяване на необходимостта от оценка за въздействие върху околната среда (ОВОС). Според прокурора са нарушени два закона - за опазване на околната среда и за устройство на територията. Съдът изиска административната преписка от общинския съвет в Бяла и предстои да насрочи дата на открито съдебно заседание.

Само 10 хотела по морето отварят за ЧНГ в. Стандарт

Двойно по-малко хотели в курортите по морето край Варна отварят за новогодишните празници. На Златни пясъци гости ще приемат шест хотела, на "Св. св. Константин и Елена" - четири.

Предишни години най-малко 25-30 сезонни обекта "размразяваха" базите си за Коледа и Нова година, като най-много гости бяха българи и румънци. Сега решилите да гръмнат шампанско в дванайсетия час по морето намаляват, защото има доста по-изгодни оферти в съседни държави, а и в България зимните курорти са силна конкуренция по това време, обясняват специалистите от бранша.

Мелник иска помощ да стане топкурорт в. Стандарт

Хотелиери и жители на най-малкия ни град Мелник се обединиха заради бъдещото развитие на курорта. На емоционална среща в едноименния хотел не липсваха и личните нападки. Накрая обаче всички стигнаха до извода, че само заедно могат да помогнат за възкръсването на славата на наричания в миналото "богозидан град".

Те изразиха недоволството си от ръководството на община Сандански за неглижирането на курорта, който е архитектурно-художествен археологически и природен резерват. Защото с години не се решават проблемите в инфраструктурата, сметосъбирането и осветлението. Всичко това води до отлив на туристи от страната и чужбина. "Крайно време е да реагираме срещу властта в общината. Да отидем на една сесия на общинския съвет. Да им кажем в очите, че не сме доволни от тях и че сваляме доверието от осъдения преди време кметски наместник в Мелник Христо Ташев, който си прибира заплатата от 500 лв., а нищо не прави за града. Оправдава се, че нищо не зависи от него. Все е в болничен", каза архонт Иван Кочев, който е инвестирал 6 милиона лева в Мелник. Той и останалите коментираха и идеята да искат друг статут на курорта, който да не е в община Сандански. Защото заради тях в момента тук няма нито здравна служба, нито аптека, нито лекар.

Горна Оряховица скача срещу завод за хлор в. Новинар

Усилена подписка срещу изграждането на завод за производство на хлор се събира в Горна Оряховица.

До момента са събрани над 1200 парафа. Подписката се организира от инициативен комитет „Не на хлора в Горна Оряховица”. Подписите се събират както в интернет, така и на няколко места в града. Всеки недоволен ще може да сложи парафа си до 15 декември. Това съобщи юристът Мария Стоянова, която е един от инициаторите на подписката.

На 15 декември от 17 часа ще се проведе и протест на активистите. На 16 декември от 14.30 часа в общината ще се проведе обществено обсъждане на доклада за оценка върху околната среда на проекта на фирмата инвеститор за изграждане на фабрика за производство на хлор.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:34 | 26.08.22 г.
fallback