fallback

Преглед на печата за 8 декември

07:08 | 08.12.14 г.

Кой иска почистването на София

В. Капитал Daily

Десет са кандидатите за най-голямата поръчка на Столичната община – тази за почистването на седемте софийски района в следващите пет години. При отварянето на офертите стана ясно, че повечето от обединенията, които и в момента събират боклука на София – като "Титан" и австрийската А.С.А, ще продължат да изпълняват дейността. В сметопочистването на столицата ще се опитат да пробият и непознати в България, но големи европейски компании от бранша като полското подразделение на Tönsmeier. А най-притеснителният детайл е, че отново изплува фигурата на Румен Гайтански-Вълка, който в по-далечното минало държеше монопола върху почистването.

Поръчката няма прогнозна стойност, но на база исканите гаранции излиза минимум 240 млн. лв. Най-вероятно сумата ще надхвърли 400 млн. лева за целия период на договора, тъй като София отделя около 88 млн. лева на година за сметопочистване. Задачата в новата поръчка не е променена, затова столицата едва ли ще стане по-чиста. Заради липсата на силна конкуренция в много от районите има риск и цените да не паднат.

Ветко Арабаджиев влиза в японския хотел

В. Капитал Daily

Ветко Арабаджиев е пред приключването на сделката за "Кемпински хотел Зографски" в София и вече е прокурист на компанията, стана ясно от документи, публикувани в Търговския регистър. Преди няколко месеца стана ясно, че Арабаджиев смята да купи японския хотел, след като Комисията за защита на конкуренцията публикува искане за концентрация между "Частно акционерно дружество Зографски" и "Фортуна кънстракшън" от една страна, и "Виктория груп ВМ" от друга. Последното е управлявано от дъщерите на хотелиера. След като заявлението беше подадено през юни, през юли антимонополният орган разреши сделката.

Досега реално прехвърляне на собствеността няма, липсва и официална информация за цената на покупката. По данни на източници от сектора договорената цена е около 45 млн. евро, макар че първоначално наследниците на Иван Зографски са планирали да го продадат за в пъти по-висока сума. "Това е част от етапа за приключване на сделката", обясни юристът на "Виктория груп" Васил Главчев. По думите му в понеделник предстои да се впишат още промени и решения на общото събрание, след което официално покупката ще е факт. Главчев не каза точната цена по сделката, но уточни, че тя се знае отдавна и няма промяна в нея.

България е на 14-о място в ЕС с 1,5% ръст на икономиката

В. Сега

България продължава да се представя незадоволително на икономическия фронт, става ясно от най-новите данни на Евростат. Страната ни се намира точно в средата в класацията на 28-те членки от ЕС - на 14-о място. За третото тримесечие на годината сме постигнали само 1,5% ръст на брутния вътрешен продукт спрямо същия период на 2013 г. В същото време Румъния се развива с двойно по-висока скорост, показва европейската статистика. Икономиката на съседката ни се е увеличила с 3% за година. Полша, Унгария, Словения се радват на ръст над 3 на сто.

Всъщност повечето държави от Източна Европа, с които сме заедно в групата на по-бедните, които имат да наваксват, се справят със задачата по-добре от нас. Икономиките на Чехия, Литва, Латвия, Словения също са добавили между 2,1 и 2,6% увеличение през третото тримесечие на годишна база. Изводът е, че ако продължаваме да се развиваме с подобни темпове, още много години ще бъдем на опашката в ЕС и няма да се отървем от етикета "най-бедната членка на ЕС".

Комисията по култура може да остане без реформаторите заради Бинев

В. Сега

Реформаторският блок ще решава днес дали да изтегли депутатите си от комисията по култура и медии в знак на протест срещу оставането на председателския пост на Слави Бинев и от солидарност с протестиращите творци. Преди да стигнат до крайната мярка обаче, се очаква да има декларация от името на парламентарната група, с която ще призоват Бинев сам да се оттегли. Предложението за бойкот на комисията е на лидера на НПСД Корман Исмаилов, който обясни пред "Сега", че има няколко варианта за действие, сред които този е най-радикалният.

Само 15 млн. от КТБ изтеглени в брой

В. Стандарт

1,570 млрд. лева от гарантираните депозити в КТБ са изплатени за два дни. Процедурата започна от 4 декември в 9 търговски банки. Беше направена сериозна подготовка както от Фонда за гарантиране на влоговете, така и от избраните кредитни институции, за да няма проблеми. Благодарение на това близо половината от гарантираните влогове, които са малко под 3,7 млрд. лева, вече са изплатени.

Голямата интрига и през двата дни беше къде отиват парите - дали се връща "бурканбанк", или има предпочитани кредитни институции, които да акумулират парите. Опитахме се да съберем информация за това и резултатите бяха повече от любопитни. Виолина Маринова, шеф на Банка ДСК, заяви от телевизионния екран, че 1-2 процента от средствата, с които се разпорежда ДСК, се теглят на каса, останалите остават в банките.

Пред "Стандарт" друг шеф на голяма кредитна институция заяви, че само 1 процент се теглят кеш, 40% остават в банката, която ги раздава, под формата на срочни влогове или разплащателни сметки и около 59 на сто се прехвърлят по сметки в други трезори. Това наистина изглежда добра новина, но всъщност не чак толкова. Все пак никак не е малко 15 млн. лева за два дни да се изсипят в домовете, личните трезори и под дюшеците на гражданите.

Нашествие на немско масло и френско сирене

В. Стандарт

Истинско нашествие на немско масло и френски сирена се наблюдава по щандовете на родните магазини. Освен че се рекламират усилено, европейските продукти, са и на доста по-изгодни цени от родните, отбелязват млекопреработвателите ни. Това са субсидирани стоки от Евросъюза, които влизат у нас на много ниски цени, благодарение на подкрепата на местните правителства, коментират от бранша. Управниците в западната част от Европа предпочитат да подпомогнат преработвателите си да изнасят, вместо да сриват цените на собствените си пазари, твърдят от Асоциацията на млекопреработвателите в България.

35 000 българи се преместили във Великобритания за 9 месеца

В. Новинар

Повече от 100 000 румънци и 35 000 българи са заявили осигурителен номер във Великобритания, показва статистиката от началото на годината до месец септември. Това е два пъти повече от кандидатите от двете страни за предишната цяла календарна година.

Официални данни сочат мащабно движение в посока Великобритания на гражданите на двете страни от Източна Европа, които се присъединиха към ЕС през 2007 г. и чиито граждани са получили право да работят свободно във Великобритания от януари, коментира британската преса. Данните съвпадат с прогнозите, според които Великобритания ще става дом за около 50 000 души годишно от две от най-бедните страни в ЕС, предаде БЛИЦ.

Македония получи 305 млн. евро за жп-линията до България

В. Новинар

Македония получи 305 милиона евро от Европейската банка за възстановяване и развитие за изграждането на жп-линията до българската граница и строителството на магистрали. Най-късно до 9 месеца трябва да започне изграждането на втората отсечка от Беляковце до Крива Паланка, която е част от Коридор № 8. Тя е с дължина от 34 км. и ще има две жп-гари, 14 тунели, 11 моста, а други 33 моста ще бъдат възстановени и подобрени. Тази част ще струва 145 млн евро, предаде БГНЕС. Властите в Скопие подписаха и втори заем на стойност от 160 млн. евро за строителството на магистрали, съобщи вицепремиерът Зоран Ставрески.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:56 | 03.09.22 г.
fallback