fallback

Преглед на печата за 5 декември

07:47 | 05.12.14 г.

Без контрол над производителите на алкохол, цигари и горива в. Капитал Daily

Първото лобистко гласуване на депутатите от управляващите партии е факт. Те уж имат намерение да наложат по-голям контрол над производителите на акцизни стоки, но с действията си го отлагат в далечното бъдеще. При това с абсурден аргумент: да питаме Брюксел, за да не падат после актовете в съда. Дори това да беше вярно, то нямаше нужда отлагането да се записва в закон, а можеше питането да се случи синхронно с гратисния период за компаниите да монтират нужните измервателни уреди. Освен това четири години имаше същите изисквания в наредба и от Европейската комисия нямаше и знак за нещо нередно.

Така депутатите оставиха извън контрол за още много месеци, ако не и години, производителите на цигари, алкохол и горива. Най-облагодетелствани от отлагането са големите компании в тези сектори като "Булгартабак", "Винпром Пещера", "Лукойл".

"Булгаргаз" със заем от БЕХ за дълговете към "Газпром" в. Стандарт

Българският енергиен холдинг (БЕХ) ще осигури заем на "Булгаргаз", за да може газовото дружество да се разплати с "Газпром" за доставеното синьо гориво, съобщи пред БНР Северин Въртигов от енергийния холдинг.

Просроченото задължение към "Газпром" е 50 милиона долара, предстои и плащане за декември.

Тези дни стана известно, че нито една банка не е готова да кредитира "Булгаргаз" заради тежкото финансово състояние на дружеството. Към момента то има 130 млн. лв. несъбрани вземания от топлофикациите, а други близо 20 млн. лв. остават блокирани в КТБ, чийто лиценз беше отнет.

В Банско чакат бум на туристи от Турция в. Стандарт

Курортът Банско ще бере плодовете на активната си реклама на турския пазар. Този зимен сезон се очаква бум на гостите от Турция в града под Тодорка. От началото на 2012 г. общината започна работа с турския туристически бранш. Тя участва на големите туристически борси в Истанбул и Измир.

„Радващо е, че общите усилия между местната власт и туристическия бранш срещат разбиране и реакция на държавата в лицето на министъра на туризма Николина Ангелкова. Ние организирахме няколко информационни тура в Банско за турските туроператори. В резултат за последните два зимни сезона вече имаме регистриран ръст на туристи от южната ни съседка над 300 %", заяви кметът Георги Икономов.

Рибният бранш на печалба само на Никулден в. Новинар

Рибният бранш възкръсва на 6 декември. От сектора се похвалиха, че тази година в дните около Никулден пазарът е в пъти по-добър от миналата година.

В останалите дни на годината от бранша са в колапс и полагат неимоверни усилия да оцелеят. Потреблението на риба в България е паднало драстично и нашенецът все по-рядко я слага на трапезата си, признаха пред "Новинар" от популярна компания за риба и морски деликатеси.

И въпреки че повечето фирми реализират по-голяма част от продукцията си на вътрешния пазар, поне 1/3 от стоката им отива за износ. Най-много от нея отива в Румъния, казаха още от бранша.

Бързият Wi-Fi е най-важният фактор за добър хотел в. Новинар

Бързият Wi-Fi е най-важният фактор, определящ избора на хотел, показва ново проучване. Интернет връзката е най-важна, за да се нарече един хотел "добър". Ако допреди години по-важни бяха локацията и приятелският и вежлив персонал, днес Wi-Fi осмисля една ваканция.

Проучване показва, че 67% от пътуващите са загрижени на първо място за интернета в хотела, в който отсядат. Чак след това се нареждат локацията, която е важна за 65 на сто от анкетираните. 58% се грижат за добрия нощен сън, а 40 на сто искат персоналът да бъде грижовен.

225 са нападенията над екипи на "Спешна помощ" за 11 месеца в. Сега

Стряскаща статистика за нападенията над медиците от "Бърза помощ" оповести здравният министър Петър Москов. "От началото на тази година - 2014-а, нападенията, регистрирани в полицията, над екипи на "Спешна помощ" са 225. 175 от тях са направени от специфични общности, които ние наричаме циганските махали на градовете. Не може на ден по един от моите екипи да бъде нападан", обяви той по повод поредния случай - с лекарка, нападната с част от счупен мотор в ботевградското село Врачеш. Д-р Маринова била извикана заради бременна жена с болки, но е нападната от двама роми.

Затова още в сряда Москов заплаши, че "Бърза помощ" вече ще ходи само на места, за които кметът гарантира, че е безопасно за медиците. "И това не е въпрос дали след това полицията ще залови нападателите и ще ги накаже. А е свързан с отговорност на общността. Особено в тези специфични рискови места трябва да има отговорни хора, от самата общност. Каквото и да пише в закона, в крайна сметка никой на никого не е длъжен", заяви министърът, цитиран от БНР. По закон осигуряването на ред е работа на полицията, но пък, отново по закон, държавата е длъжна да осигури спешна помощ на абсолютно всеки гражданин, дори независимо от това дали плаща данъци и осигуровки.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:32 | 30.08.22 г.
fallback