IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

България иска да се продължи „Южен поток“, но според правилата на ЕС

Страната ни не може да провежда „сепаративни действия“ и да води сама преговори с Русия, заяви вицепремиерът Томислав Дончев

17:00 | 02.12.14 г. 26
<p>
	България ще получи финансова подкрепа от ЕК за строителството на газовата връзка с Гърция, обясни вицепремиерът Томислав Дончев. <em>Снимка: БТА</em></p>

България ще получи финансова подкрепа от ЕК за строителството на газовата връзка с Гърция, обясни вицепремиерът Томислав Дончев. Снимка: БТА

България ще продължи да отстоява реализацията на проекта за газопровод „Южен поток“ в координация с Европейската комисия. Това заяви вицепремиерът Томислав Дончев по време на брифинг в Министерския съвет.

До момента страната ни не е уведомена официално за намеренията за спиране на проекта, обявени от руския президент Владимир Путин снощи в Турция, припомни Дончев.

Той обаче увери, че правителството няма намерение да стои и да чака да види какво ще се случи с „Южен поток“. 

По думите му „ще играем честно, партньорски, открито“, но при всички срещи, най-вече с представителите на европейските институции, ще бъде отстояван българският интерес. От „подобно развитие на нещата България може да се окаже губеща, което не бива да бъде допускано“, смята Дончев. По думите му ако проектът го няма, това е загуба за България.

Ако не се осъществи проектът, то това ще е сериозна загуба за българския инфраструктурен бизнес, обясни и икономическият министър Божидар Лукарски.

Вицепремиерът Дончев уточни, че България не може да провежда „сепаративни действия“ и да води преговори сама с Русия без европейските институции. Безспорно проектът е заложник на сложната ситуация, най-вече в Украйна, призна Дончев. По думите му ситуацията предизвиква тревога, но засега и от европейските институции имаме по-скоро реакция, а не толкова позиция.

Дончев е провел редица телефонни разговори днес с представители на ЕК, в които обяснил, че това не е абстрактен проблем за нашата страна.

От заместник-председателя на ЕК, отговарящ за енергийния съюз - Марош Шевчович, Дончев е получил уверение, че България в съкратени срокове може да разчита на съдействие за изграждане на алтернативно трасе за доставки на газ от Гърция. България ще получи и финансиране за междусистемната газова връзка. Подобна помощ обаче не може да се счита за алтернатива на „Южен поток“, а само първа крачка на подкрепа, обясни Дончев.

По думите му за страната ни е от голямо значение да има изградени газови връзки със съседните страни. С всяка газова връзка по-малко, България губи, обясни Дончев, визирайки възможностите за диверсификация на газовите доставки.

България като държава член, находяща се в периферията на Европа, е подложена на изключително висок геополитически риск, с реално застрашени в дългосрочен план газови доставки. Това би трябвало да е обект на особено внимание, добави вицепремиерът.

Според Дончев в краткосрочен план е нереалистична споменатата от Путин сума от 400 млн. евро приходи и нямало формална процедура, по която страната ни да получи компенсации, ако той не се реализира.

Енергийният министър Теменужка Петкова заяви, че реализацията на този проект е важна във връзка с осигуряване на диверсификация на маршрутите за доставка на природен газ, съживяване на икономиката и създаване на работни места. Тя припомни, че срещу страната ни има наказателна процедура от ЕК за проекта, което прави невъзможно правителството да предприеме действия по стартирането му.

Още новини четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:48 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 12 rate down comment 22
fras
преди 9 години
Не знам от чие име говорите, като казвате, че България иска ЮП.Аз, като данъкоплатец, при цена 3 млрд. евро за нашия участък, не го ща!Защо?БГ има 50%, т.е. ще инвестира 3 млрд. лв.Ако приемем космическа такса от 2 евро/100 км/1000 м2 то приходите биха били при 60 млрд м2 около 500 млн евро. За нас 50 % - 500 млн. лв.Разходи: - 5% амортизации - 150 млн. лв. - 5% лихви на 3-те млрд. лв- 150 млн. лв. - преки разходи по транзита - да приемем (оптимистично), че са 30% от транзитната такса - -150 млн.Т.е. ако взимаме космическа такса пренос 2 евро, запълним капацитета на 100 % и намерим кои да ни финансира при 5 % лихва(руснаците май ни искаха 8%) ще спечелим 50 млн. годишно.Тук приемам, че още като го построим и ще му напълним капацитета. Нещо доста съмнително! За да изплатим главницата ще са ни нужни 60 години(3 млрд./50 млн.).Т.е. вероятността да спечелим нещо се отлага да след 60 години.А ако нещо от приходната част се обърка, ще загубим много и бързо много скоро.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 11 rate down comment 7
amanotumnici
преди 9 години
Само ви моля, този път недейте да шляпате руснаците ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 11
MZ/X
преди 9 години
Какво се дърпат толкова руснаците! Да пуснат малко заербайджански газ по Южен поток и Брюксел веднага ще омекне :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 18 rate down comment 4
bigmamascandal
преди 9 години
България иска да се продължи Южен поток, но според правилата на ЕС- с две думи да не продължава...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още