IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

България иска да се продължи „Южен поток“, но според правилата на ЕС

Страната ни не може да провежда „сепаративни действия“ и да води сама преговори с Русия, заяви вицепремиерът Томислав Дончев

17:00 | 02.12.14 г. 26
<p>
	България ще получи финансова подкрепа от ЕК за строителството на газовата връзка с Гърция, обясни вицепремиерът Томислав Дончев. <em>Снимка: БТА</em></p>

България ще получи финансова подкрепа от ЕК за строителството на газовата връзка с Гърция, обясни вицепремиерът Томислав Дончев. Снимка: БТА

България ще продължи да отстоява реализацията на проекта за газопровод „Южен поток“ в координация с Европейската комисия. Това заяви вицепремиерът Томислав Дончев по време на брифинг в Министерския съвет.

До момента страната ни не е уведомена официално за намеренията за спиране на проекта, обявени от руския президент Владимир Путин снощи в Турция, припомни Дончев.

Той обаче увери, че правителството няма намерение да стои и да чака да види какво ще се случи с „Южен поток“. 

По думите му „ще играем честно, партньорски, открито“, но при всички срещи, най-вече с представителите на европейските институции, ще бъде отстояван българският интерес. От „подобно развитие на нещата България може да се окаже губеща, което не бива да бъде допускано“, смята Дончев. По думите му ако проектът го няма, това е загуба за България.

Ако не се осъществи проектът, то това ще е сериозна загуба за българския инфраструктурен бизнес, обясни и икономическият министър Божидар Лукарски.

Вицепремиерът Дончев уточни, че България не може да провежда „сепаративни действия“ и да води преговори сама с Русия без европейските институции. Безспорно проектът е заложник на сложната ситуация, най-вече в Украйна, призна Дончев. По думите му ситуацията предизвиква тревога, но засега и от европейските институции имаме по-скоро реакция, а не толкова позиция.

Дончев е провел редица телефонни разговори днес с представители на ЕК, в които обяснил, че това не е абстрактен проблем за нашата страна.

От заместник-председателя на ЕК, отговарящ за енергийния съюз - Марош Шевчович, Дончев е получил уверение, че България в съкратени срокове може да разчита на съдействие за изграждане на алтернативно трасе за доставки на газ от Гърция. България ще получи и финансиране за междусистемната газова връзка. Подобна помощ обаче не може да се счита за алтернатива на „Южен поток“, а само първа крачка на подкрепа, обясни Дончев.

По думите му за страната ни е от голямо значение да има изградени газови връзки със съседните страни. С всяка газова връзка по-малко, България губи, обясни Дончев, визирайки възможностите за диверсификация на газовите доставки.

България като държава член, находяща се в периферията на Европа, е подложена на изключително висок геополитически риск, с реално застрашени в дългосрочен план газови доставки. Това би трябвало да е обект на особено внимание, добави вицепремиерът.

Според Дончев в краткосрочен план е нереалистична споменатата от Путин сума от 400 млн. евро приходи и нямало формална процедура, по която страната ни да получи компенсации, ако той не се реализира.

Енергийният министър Теменужка Петкова заяви, че реализацията на този проект е важна във връзка с осигуряване на диверсификация на маршрутите за доставка на природен газ, съживяване на икономиката и създаване на работни места. Тя припомни, че срещу страната ни има наказателна процедура от ЕК за проекта, което прави невъзможно правителството да предприеме действия по стартирането му.

Още новини четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:48 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

14
rate up comment 4 rate down comment 2
Mavi Goz
преди 9 години
Забрави! Никой няма да троши пари на вятъра! Това бише партенка за пред Газпром! Целта е постигната, рашките са аут и от този проикт, завесата на това действие може да пада. Сега следва епилог - прелъстена и изоставена!Те от Полша се изнизаха като пръдня из ***, а тук даже изобщо няма да почнат! Следи и развитието на партенката с хановете в морето, как тихичко ще избелее... Хаха! И наблюдавай европейската солидарност как ще ни залее...!Гледай как от утре всеки ще отрича, че е спирал с всички сили Южен поток, защото скоро ще усетим последствията, а на никой не му стиска да ги поеме като отговорност!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 7 rate down comment 2
Моабет да става
преди 9 години
Не ти ле я ясно, че тези условия се поставят за да е неприемливо. Ще харчиш пари време и нерви и на края да пуснеш конкуренцията да ползва изграденото на готово. Що азърбейджанците не построят тръбата и руснаците с кеф ще запълнят част от капацитета и ще е по европейските правила. Ама я азърбейджанците и дума не обелват да направят газопровод до нас и да ни пуснат ефтина газ.Това е като като на дистрибуторите на Кока-кола да им кажат половината от камиона ще го товарите с Пепси и Швепс. Как ще стане?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 11 rate down comment 2
STRAHO
преди 9 години
Очаквайте скоро дебати /с предизвестен край/ относно добива на шистов газ у нас! Времето за това настъпва. Вече няма алтернативи и ......мораториума може да пада. Путин ще е виновен и за това! ;) Но пък от друга страна България и без това се обезлюди така, че могат спокойно да тровят почвите и водите. Няколкото останали по селата старци няма да имат сили да протестират а и никой няма да търси причина за болестите им.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 2 rate down comment 1
milioner4e
преди 9 години
Съгласен съм с всичко, което изреждаш само не и с таксите. Не спекулирай. Никъде никога не е пишело колко ще получаваме от такси. Говореше се за такси и то от сорта на 40-50 млн евро годишно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 7 rate down comment 5
alexx
преди 9 години
Тоя Дончев утрепа рибата с този израз "сепаративни действия". ГРОБ хем искат да приберат на *** парите, хем се гърчат под американски ботуш. Няма по-жалка гледка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 12 rate down comment 3
ABBA
преди 9 години
Комисията Калашников му е майката - и за "нашите" политици и за продажните ***, де водят масата *** към светлото ГМО-ШИСТОВО бъдеще!S I C !!!!!!!!!!!!!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 15 rate down comment 6
dakl
преди 9 години
КАКТО СЕ КАЗАВА: след дъжд качулка!Американската Пета колона си оправда и заслужи напълно 30 -те сребърника. Турция без да си мръдне пръстта спечели и Син и Южен поток и сега ние ще им плащаме не само транзита за същия този газ, който по 400 милионна евро годишно ние трябваше да получаваме, а и възможно най високата цена на руснаците които съвсем съзнателно водихме дълго време за носа!Разстоянието до турския бряг е 425 км., а до този на България над 900, т.е. на руснаците ще им бъде два пъти по евтино по дъното на Черно море, а това колко загубиха българските собственици на земята на три метра под повърхонстта на която щеше да мине тръбата за това днес никой днес не говори!Украинците и те като нас ще пият една студена вода и ако имат пари ще се радват на втечнен газ от братски Катар , но на два пъти по висока цена, но това са подробности и детайли които не занимават нашите умни мъже които ни управляват и водят успешно към светли бъднини!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 11 rate down comment 4
michaelis
преди 9 години
И да го щеш и да не го щеш руснаците приключиха с филма те няма само циркове да гледат или правят или не правят като на нас не ни е изгодно всеки си хваща гората и кой от къде е нали тъй?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 16 rate down comment 7
Mavi Goz
преди 9 години
*** правителството! Половината министри удрят капите в тавана и гърмят шампанско, а другата половина шмърка! Само Боце както винаги, когато е напечено, трае като бълха у ***... хаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 17 rate down comment 5
многодобре
преди 9 години
От къде тези "точни"данни?Да не сте от групата преговарящи или повтаряте нещо чуто от този или онзи?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още