fallback

Даниел Митов: Русия не желае да строи „Южен поток“ по правилата на ЕС

Страната ни е учудена от начина, по който бе обявено оттеглянето от проекта

16:38 | 02.12.14 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

„Отказът от реализиране на проекта "Южен Поток" в рамките на ЕС е показателен за това, че Русия не е склонна да се съобрази със законите, функциониращи на територията на ЕС“. Това заяви външният министър Даниел Митов по повод на изказването на руския президент Владимир Путин, че руската страна спира строителството на газопровода „Южен поток“.

Митов отхвърли обвиненията на Владимир Путин към страната ни. „България е суверенна държава и законно избраните й парламент и правителство решават кое е най-добро за нея и нейните граждани“, каза Митов. Той допълни, че заедно с това страната ни е член на ЕС, който функционира на базата на общоприети и изработени съвместно от държавите членки закони, норми и правила.

Митов припомни, че българските власти са поискали да бъде осигурен достъп на трети страни до „Южен поток“, съгласно изискванията на третия енергиен либерализационен проект.

Външният министър декларира, че България приема едностранното решение на Русия за преустановяване на проекта. „В същото време изразяваме учудване от начина, по който то бе направено, както и от отсъствието на желание да бъдат използвани утвърдените двустранни дипломатически канали“, каза още Митов.

Той нарече решението политическо и обясни, че за да бъде реализирано, ще трябва да се денонсира междудържавното споразумение между България и Русия. Освен това и руските акционерите в българо-руското дружество „Южен поток” трябва да предприемат действия за неговото закриване.

„Очакваме да видим дали руската страна ще предприеме подобни действия, тъй като досега няма документално заявена позиция“, каза министърът, цитиран от БТА.

Още новини от Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:08 | 12.09.22 г.
fallback