fallback

Сменен е Надзорният съвет на "Булгартрансгаз"

Причина за промяната е желанието за ускорена реализация на плановете за нови газови връзки със съседни страни, обясниха от БЕХ

15:35 | 01.12.14 г.

С решение на Съвета на директорите на Българския енергиен холдинг (БЕХ) днес са направени промени в Надзорния съвет на „Булгартрансгаз“. Поста си напускат Деница Беязова, Йовка Дойчевска и Красимир Витанов.

Техните места ще заемат Илия Иванов, Кирил Георгиев и Владимир Митрушев, става ясно от съобщение на енергийния холдинг. Те ще встъпят в длъжност след като промяната бъде отразена в Търговския регистър.

Начело на компанията остава досегашният директор Кирил Темелков.

Това е втора рокада по върховете в енергетиката, която предприема новото управление. През миналата седмица бяха направени промени в ръководствата на „ТЕЦ Марица Изток 2“, Мини Марица – изток“, НЕК и ЕСО.

Мотивът за промяната в "Булгартрансгаз" е желанието за ускоряване на „реализацията на проектите по свързването на българската газопреносна система с газопреносната мрежа на съседните страни и модернизацията на хранилището в Чирен“, обясняват още от БЕХ.

Реално изграждането на новите газови връзки със съседни страни е приоритет от години на всяко правителство. На този етап обаче реализацията на плановете се бави, като в най-напреднала фаза е връзката с Румъния, която се очаква да бъде въведена в експлоатация до края на годината след повече от година забавяне. Причината за това закъснение е техническа - скъсана тръба под река Дунав, която все още не може да бъде изтеглена и сменена.

Модернизацията на газохранилището „Чирен“ пък е част от плановете за развитие на „Булгартрансгаз“ в следващите десет години, които бяха представен от сегашния директор на дружеството пред Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) в края на септември.

Амбицията е обемът на хранилището да се увеличи до 1 млрд. куб. метра и така „Чирен“ да се превърне в хранилище  от регионално значение.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:41 | 13.09.22 г.
fallback