fallback

Преглед на печата за 25 ноември

07:42 | 25.11.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Данъчните облекчения за семействата предизвикват противоречив отглас в НС

В. Сега

Заявката на ГЕРБ да върне семейното подоходно облагане, премахнато през 2008 г., предизвиква противоречиви реакции сред големите парламентарни партии, показа проверка на "Сега". Идеята лансира шефът на временната бюджетна комисия в Народното събрание Менда Стоянова през уикенда. Целта е да се намали данъчното бреме на семействата за първо, второ и трето дете - например, като се приспадат по 200 лв. на дете годишно от облагаемия доход. До 2008 г. облекчението за едно дете беше 360 лв., за две - 780 лв., а за три и повече - 1140 лв.

Очаквано най-положително посрещнаха инициативата от БСП, които от миналата година насам настояват за промени в данъчната система. "Това е елемент на прогресивно подоходно облагане. По принцип е приемливо и не виждам основание да не се разгледа", коментира соцдепутатът Румен Гечев. Но посочи, че семействата ще почувстват реално облекчение само със замяната на плоския с прогресивен налог - предложение на червените, което управляващите отхвърлиха в парламента миналата седмица.

По-предпазливо реагираха партньорите на ГЕРБ в правителството от Реформаторския блок. "Моето мнение е, че идеята за семейно облагане е въплътена в плоския данък, тъй като той оставя повече пари у хората - по 1000 лв. годишно повече ", заяви депутатът от дясната коалиция и бивш шеф на СДС Мартин Димитров. Най-критично посрещнаха идеята от ДПС.

ВАС осъди ДКЕВР заради цените на бургаското парно

В. Сега

Върховният административен съд е осъдил Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) заради неправомерно наложени изкупни цени на тока от комбинирано производство, по които работи "Топлофикация Бургас", съобщиха от дружеството. Това е поредното дело срещу регулатора, който в момента е ответна страна по над 1000 процеса.

Според решението цените, определени от ДКЕВР, са незаконни и субективни. От бургаската топлофикация отбелязват, че при определянето на цените комисията трябва да прилага единна методика за всички дружества в страната. Спрямо "Топлофикация Бургас" ДКЕВР е подходила субективно, дори е подменила ценообразуващите фактори, представени от топлофикационното дружество пред комисията, твърдят от компанията. Цените на енергията, произведена по комбиниран начин, се определят всяка година с решение на регулаторния орган.

И Борисов отрече за изпращането на Искров в Черноморска банка

В. Капитал Daily

Управителят на БНБ трябва да си подаде оставката и съм далеч от мисълта да му се търси спокоен пристан. Той трябва сам да напусне позицията, а ние – правителството и парламентът, нямаме абсолютно никакви инструменти, за да направим това. По договора за функциониране на Европейския съюз банковата система и централните банки са независими от правителствата. Това обяви премиерът Бойко Борисов в профила си в социалната мрежа Фейсбук в понеделник, след като още от края на миналата седмица медии тиражират новината, че управителят на БНБ ще бъде изпратен като представител на България в Черноморската банка за търговия и развитие със седалище в Солун. Финансовият министър Владислав Горанов също отрече тази информация и я нарече спекулация в интервю за bTV в неделя вечер.

По бавният, но сигурен път към печалбата

В. Капитал Daily

Екип от седем учени от Химикотехнологичния и металургичен университет през 1991 г. създава собствена фирма, която разработва изключително скъпите по онова време високотемпературни пигменти, с които се емайлират промишлени съоръжения и керамични плочки. Дотогава те се внасяли по второ направление и търсенето бързо направило седмината бизнесмени с възможности само за две години. В края им те решили да си разделят парите, тъй като една част от съдружниците искала да продължават, а друга – да не се занимава повече с бизнес. "Веруюто ми винаги е било, че печалбата трябва да се реинвестира в производство", разказва дългогодишният преподавател доц. инж. Димитър Сулев, който решил да основе фармацевтична компания.

Това е началото на "Химакс фарма", изключително известна в аптеките през целия преход от 1993 г. досега основно с произведените от нея спиртни разтвори, риванол, кислородна вода и тинктури от валериана. Съществуващата от повече от 21 г. компания започнала с малък цех в столичния квартал "Павлово". "Никога не сме участвали в приватизация, не сме имали финансови средства, разчитахме само на себе си и на това да изработим правилна стратегия", коментира началото Сулев. "Получихме и три гранта по програма "Конкурентоспособност" на ЕС, ние не разчитаме на бърза експанзия, а на постепенно стъпване на пазарите", казва Сулев. През последните години продажбите на хранителни добавки са с двуцифрени ръстове всяка година. Въпреки това обаче "Химакс" не се възползва от възможностите за бързи печалби.

Лихвите падат

В. Стандарт

Лихвите по депозити и кредити падат. Това е резултатът от изсипването на пазара на 3,7 млрд. лева свободни пари, твърдят експерти. Толкова са гарантираните депозити в затворената КТБ, чието изплащане ще започне от 4 декември. Очаква се голяма част от парите да остане по сметки в деветте банки, които ще ги изплащат. Вчера Фондът за гарантиране на влоговете обяви официално имената на трезорите. Проверка на "Стандарт" показа, че лихвите по депозитите в тях вече са под 2% на годишна база. На пръсти се броят продуктите, при които доходността е около 2 на сто. Задръстването на банките с пари и стагнацията в икономиката неминуемо ще доведат и до спад в лихвите по кредитите. В момента има слаб ръст само на заемите до 1000 лева.

Закон разрешава домашното образование

В. Стандарт

Новият проектозакон за училищното образование, внесен от ГЕРБ, ще позволи въвеждането на домашно обучение. При това не само в забавачката, а и в училище. Преди време именно родителите на деца, които се обучават у дома и не ползват традиционната образователна система, протестираха срещу "принудителната институционализация" на децата. Затова и в новия проект им се дава възможност да обучават наследниците си в т. нар. самостоятелна форма. Това обаче разбуни духовете, тъй като доста учители и родители смятат, че по този начин се затруднява социализацията на малките и тяхната адаптация към обществото. В същото време част от самите родители на домашни ученици също недоволстват, защото децата им въпреки всичко ще трябва да доказват знанията си пред държавни институции.

От новата форма могат да се възползват не само учениците над 16 години, както бе до момента. Позволено е вкъщи да учат и хлапета със здравословни проблеми, такива с изявени дарби, както и просто деца, които са в задължителна училищна възраст, но родителите им са преценили, че са в състояние да ги обучават вкъщи. Родителите пък ще трябва да докажат, че имат нужната база у дома, за да преподават сами на наследниците си. Това ще бъде проверявано от комисии към регионалните инспекторати. В момента имаме около 800 домашни ученици, каза Петър Порумбачанов, който е председател на Асоциацията за домашно образование у нас. Самият той има 4 деца, които учат вкъщи.

БСК: 400 лв. минимална заплата ще убие бизнеса

В. Стандарт

Повишение на минималната работна заплата от 340 на 400 лв. от 1 януари ще доведе до закриване на много малки и средни фирми и обезлюдяване на цели региони. Това алармира БСК по повод призивите на синдикатите за ръст от 60 лв. на най-ниското месечно възнаграждение. През последните три години минималната заплата е скочила с 50%, докато средната за страната само със 17%, посочват от БСК. Оттам смятат, че подобен ръст в страна с валутен борд е опасен. Според камарата, когато се предлага увеличение на минималното заплащане, трябва да се отчитат регионалните различия.

Експерти търсят работа в чужбина на младежи

В. Новинар

Трудови посредници ще консултират младите хора в седмицата на отворените врати в Агенцията по заетостта. Инициативата ще се провежда във всички бюра по труда в цялата страна всеки ден до 28 ноември от 10 до 16 ч., съобщават от агенцията. Освен това EURES съветници ще представят на младежите до 29 години различни възможности за реализация в чужбина. От Агенцията по заетостта уточниха, че целта на инициативата „Отворени врати за младежи" е да се привлекат възможно най-много млади хора, които никога досега не са били регистрирани в бюро по труда.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:44 | 05.09.22 г.
fallback