fallback

Георги Ангелов: Режимът на цесиите трябва да се затегне

Цесии могат да се извършат и след несъстоятелност, твърди обаче финансистът Емил Хърсев

12:01 | 19.11.14 г. 4
Автор - снимка
Редактор

Различни виждания по отношение на цесиите в КТБ изказаха икономистът Георги Ангелов и финансистът Емил Хърсев в разговор пред БНТ. Същевременно и двамата считат, че по-добрият вариант за бъдещето на БНБ е гуверньорът Иван Искров да подаде оставка сам, защото една евентуална атака на парламента срещу централната банка би създала проблеми и би се приела лошо в ЕС.

Според Георги Ангелов в бъдеще трябва да се затегне режимът на цесии, за да бъде защитен Фондът за гарантиране на влоговете. „Ако това не стане, за фонда ще останат само лошите кредити, когато влезе в банката като кредитор“, каза икономистът.

Точно противоположно мнение изрази финансистът Емил Хърсев. Той каза, че в резултат от реализираните цесии всъщност са намалели онези кредити, за които се говореше, че стойността им е нула. „Основно в този портфейл са прихващанията, които са заявени“, коментира той. Според него цесии могат да се извършат включително след несъстоятелност.

Проблемът пред Фонда за гарантиране на влоговете сега е да набере ликвидност бързо до 4 декември – датата, от която трябва да започне изплащането на гарантираните депозити в КТБ, коментира още Ангелов.

Той заяви, че в дългосрочен план фондът е платежоспособен, тъй като приходите му са по-високи от разходите, но към 4 декември не разполага с 3,5 милиарда лева кеш и поради тази причина ще вземе заем, който по-късно ще върне. „Това е нормална практика“, коментира икономистът.

След отнемане на лиценз на банка цесия не може да се прави, тъй като няма да издържи в съда, коментира Ангелов казуса с цесиите на Топлофикация София.

И двамата събеседници обаче застъпиха обща позиция по отношение на евентуалната оставка на Иван Искров.

„Искров има чест и достойнство, той ясно каза какви са намеренията му и не мисля, че би постъпил по друг начин от този, който заяви“, посочи Хърсев.

„По-добре е оставката да се случи по законния начин и без насилствено премахване на управителя от длъжността му в централната банка“, заяви от своя страна Ангелов.

По-рано стана ясно от публикации в медиите, че за мястото на Искров се спрягат имената на Стоян Мавродиев, Калин Христов или Валери Димитров.

Припомняме, че във вторник председателят на временната комисия по бюджет в 43-то Народно събрание и депутат от ГЕРБ Менда Стоянова заяви, че ръководството на БНБ носи морална отговорност за случилото се с КТБ и призова за оставката му. Тя обаче не коментира дали ГЕРБ вече има кандидат за наследник на Иван Искров и напомни, че законовият срок за избор на нов гуверньор е 3 месеца.  

Свързани компании:

ТБ Корпоративна търговска банка АД - в несъстоятелност(6C9)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:02 | 12.09.22 г.
fallback