fallback

Преглед на печата за 18 ноември

07:17 | 18.11.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Държавата ще тегли рекорден външен заем от 1,3 млрд. евро

В. Капитал Daily

България взима най-големия си еднократен заем за последните 12 години - в понеделник в Министерството на финансите се подаваха оферти от банки за мостов кредит от 1,3 млрд. евро (2,54 млрд. лв.). Рекордът за емисия облигации или друг вид заем е от 2002 г., когато министър беше Милен Велчев и беше взет накуп външен дълг за 1,2 млрд. долара, но при курс на долара от 2,20 лв.

По информация на "Капитал Daily" да подадат оферти за отпускане на краткосрочно финансиране са били поканени 14 международни банки. Заемът ще е 6-месечен и с опция за удължаване до една година. Предвижда се той да бъде рефинансиран с емисия еврооблигации догодина. Изтеглянето му ще стане възможно с актуализацията на бюджета, която във вторник ще бъде гласувана на първо четене в парламента и предвижда вдигне тавана на новия дълг за годината с 4,5 млрд. лв. до рекордната сума от 22,5 млрд. лв. Средствата са необходими на Фонда за гарантиране на влоговете в банките при изплащането на депозити от Корпоративна търговска банка (КТБ) още през декември, както и за покриване на по-високия бюджетен дефицит.

Представители на банковите среди коментират, че този метод за набиране на финансиране е удачен, тъй като държавата не разполага с време да го направи чрез емитиране на облигации в чужбина, които биха били най-изгодният откъм лихвени разходи вариант. Според тях това ще внесе успокоение сред инвеститорите, които реагираха остро на предишните планове за набиране на необходимите средства основно чрез продажба на ДЦК на вътрешния пазар.

Уникредит Булбанк продава ВЕЦ "Жребчево" за 7,5 млн. евро

В. Капитал Daily

ВЕЦ "Жребчево", който доскоро беше собственост на "Петрол холдинг", ще премине в ръцете на фирма "КИД 2228" срещу сумата 7,5 млн. евро. Сделката, която беше подготвена още в края на май, вече получи разрешение и от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР), тъй като става въпрос за обект с издадена лицензия. Според решението на регулатора смяната в собствеността трябва да бъде финализирана до края на годината, като в седемдневен срок страните трябва да представят доказателства пред комисията за нейното сключване. Лицензът за производство на електроенергия е прехвърлен на купувача "КИД 2228" на 3 ноември, откогато е и решението на ДКЕВР.

До продажбата на ВЕЦ "Жребчево" се стигна, след като в края на април Уникредит Булбанк обяви отпуснатия заем на "Ню-ко Загора" - фирмата, която управлява ВЕЦ-а, за предсрочно изискуем заради нередовното изпълнение на задълженията по него. След това банката започна изпълнението на договора по особен залог, а именно продажбата на ВЕЦ-а с всички прилежащи активи. Дружеството, което е спечелило процедурата, е фирмата "КИД 2228", която е свързана с бившия депутат от БСП Петър Курумбашев. За да заплати цената по сделката, дружеството сключва договор за инвестиционен кредит с Уникредит Булбанк за сумата 8.8 млн. евро. За целта на 28 май 2014 г. върху ВЕЦ-а се учредява особен залог и ипотека върху придобитите имоти.

България може да отчете рекордна загуба на еврофондовете тази година

В. Сега

България може да плати прескъпо цената на политическата криза с рекордна за целия програмен период загуба на средства от еврофондовете. По последни данни рискът от загуба на средства за 2014 г. вече се оценява на близо 211 милиона евро - безпрецедентно ниво от началото на програмния период. Вместо да влязат в икономиката, тези средства ще бъдат изпуснати заради парализираната покрай политическите трусове администрация и бавното изпълнение на програмите. За сравнение загубата се равнява на близо 3.5 пъти бюджета на Министерството на културата за 2014 г.

Това показва публикувана вчера официална справка на сайта eufunds.bg за нивото на изпълнение на европейските програми. Рискът от загуба на средства е калкулиран на база налични данни към 17 октомври, като картината от тогава може леко да се е променила.

Общинари от БСП плашат с по-скъпо парно в София

В. Сега

Казусът с блокираните в КТБ около 90 милиона лева на столичната "Топлофикация" се превърна вчера в политическа говорилня. Съветници от БСП алармираха,че е възможно заради тези пари да се наложи да се вдигне цената на парното. Освен това дълговете на дружеството продължават да растат. Депозитът в КТБ няма нищо общо с цената, тя се определя от независимия регулатор ДКЕВР, опонира председателят на бюджетната комисия в общината Орлин Алексиев. Същото мнение изразиха и от самата "Топлофикация".

И без това закъсалата финансово столична общинска топлоснабдителна фирма през септември е натрупала нови дългове за 122 млн. лв. Така общият им размер вече е 706 млн. лв., съобщи Орлин Ваташки от Столичния общински съвет, цитиран от БНР. Наред с това производството на електроенергия намалява и приходите на дружеството са спаднали с 49 млн. лв. в сравнение със същия месец на миналата година.

Дончев иска агенцията за инвестициите

В. Стандарт

Българската агенция за инвестиции най-вероятно ще премине под разпореждането на вицепремиера Томислав Дончев, научи в."Стандарт". С разделянето на министерството на икономиката и енергетиката на три отделни ведомства агенцията би трябвало да остане в ресора на министъра на икономиката Божидар Лукарски. Вицепремиерът Дончев обаче настоявал той да наблюдава пряко агенцията, чиято задача е да привлича инвестиции в България и да подпомага стартиращи бизнес проекти като включително подготвя издаването на сертификати за VIP инвеститори.

Все още няма решение къде ще попадне единният орган за управление на полезните богатства. Най-вероятно той ще премине към министерството на енергетиката. Единният орган беше създаден към Министерството на икономиката, енергетиката и туризма по време на предишното управление на ГЕРБ. Целта бе предоставянето на концесиите за търсене, проучване и добив на подземни богатства да става от едно ведомство. Дотогава то се осъществяваше от три държавни институции - министерствата на икономиката, на екологията и на регионалното развитие, което затрудняваше бизнеса.

Властта избира: по-малък дефицит или коледни добавки

В. Стандарт

Екипите на финансовото и социалното министерство ще проведат работни срещи, за да решат казуса с коледните добавки на пенсионерите, научи "Стандарт". Финансовият министър Владислав Горанов и вицепремиерът и социален министър Ивайло Калфин изразиха противоположни мнения по темата. Очаквано, Горанов защити тезата, че при свръхдефицит, какъвто се очертава с актуализацията на бюджета, бонуси не може да се очакват. Но Калфин даде да се разбере, че ще настоява да има коледни добавки за пенсионерите.

В редиците на ГЕРБ все по-ясно се чува мнението, че бонуси за пенсионерите трябва да има, защото не искат партията да бъде свързвана само със затягане на коланите. Днес парламентарната група на ГЕРБ ще дебатира на закрито заседание възможността за коледни добавки на пенсионерите, час преди в пленарна зала да се гледа на първо четене актуализацията на бюджета.

Нова система слага край на опашките за автобусни карти

В. Новинар

Нова и модерна система ще сложи край на опашките пред бюрата за издаване на абонаментни карти за градския транспорт в Пловдив. Новите карти ще са снабдени със специална защита като тази на личните документи, за да се пресекат опитите за фалшификация. Снимките вече ще се правят на място в бюрото, както в паспортните служби на МВР. Така няма да се налага гражданите да носят снимки, които след това служителите да лепят.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:05 | 26.08.22 г.
fallback