fallback

Преглед на печата за 12 ноември

07:50 | 12.11.14 г.

Държавата отказа жп лиценз на Христо Ковачки в. Капитал Daily

Държавата в лицето на Министерството на транспорта и изпълнителна агенция "Железопътна администрация" е отказала да издаде лиценз за товарни железопътни превози на свързаната с Христо Ковачки "ТБД - Товарни превози". Компанията е 100% собственост на ТЕЦ "Бобов дол", която е част от енергийния бизнес на Ковачки, включващ множество мини за въглища и ТЕЦ-ве. 

С искането си за лиценз Ковачки се опитва да намали зависимостта си от държавния жп превозвач Български държавни железници. За БДЖ пък еманципирането на Ковачки означава загуба на най-големия клиент, който обаче от няколко години не плаща редовно на превозвача. Това постоянно води до финансови сблъсъци между двете страни и до заплахи от страна на БДЖ, че спира с превозите на въглища до ТЕЦ-вете.

И България призна, че скандалните заменки са непозволена държавна помощ в. Сега

България официално призна, че е облагодетелствала избрани бизнесмени с горски заменки в периода 2007-2009 г. Служебният кабинет вчера реши, че няма да оспорва пред Европейския съд оценката на Европейската комисия, че тези сделки са неправомерна държавна помощ. От това следва, че българските власти трябва да направят необходимото за разваляне на заменките или да накарат облагодетелствалите се фирми да възстановят в бюджета неправомерно получената държавна помощ. В списъка на късметлиите попадат компании на известни бизнесмени като Тодор Батков, Христо Ковачки, бившия депутат от ГЕРБ Емил Димитров, рекламния бос Красимир Гергов и др. Те са получили апетитни терени в близост до морски и планински курорти, срещу което са преотстъпили земи в неатрактивни райони.

Казусът влезе в полезрението на ЕК още преди 6 години след сигнал на природозащитници. Брюксел започна проверка, която прерасна в разследване, но заради невижданите мащаби на далаверата решение бе взето едва тази есен. Според евроекспертите 132 заменки, извършени след 1 януари 2007 г. - датата на присъединяването към ЕС, до началото на 2009 г., когато върху тях бе наложен мораториум, трябва да бъдат развалени или в бюджета да бъде възстановена паричната равностойност на облагата.

Зам. шеф на КФН подаде оставка по лични причини в. Сега

Заместник-председателят на Комисията за финансов надзор Николай Попов е подал оставка по лични причини. Утре депутатите ще гласуват прекратяването на мандата му.

Попов бе ръководител на управление "Надзор на инвестиционната дейност", след като Димана Ранкова напусна заради несъгласие с водената от председателя на КФН Стоян Мавродиев политика в надзора.

Постът на управляващ "Надзор на инвестиционната дейност" е ключов за финансовия сектор. Инвестиционният надзор отговаря за контрола върху фондовата борса, управляващите дружества, инвестиционните посредници, взаимните фондове, публичните дружества, които се търгуват на борсата и други.

Петкова: В енергетиката има кръгове с интереси, предвиждам ревизия в. Стандарт

"Ситуацията в енергетиката е тежка. Имам волята да проведа реформи, чрез които да излезем от омагьосания кръг в енергетиката", заяви новият енергиен министър Теменужка Петкова пред Нова телевизия. Петкова изрази мнението, че в енергетиката има определени кръгове с интереси и предвижда ревизия в сектора, за да се провери как се формират разходи и печалби. Петкова иска тази проверка да приключи възможно най-скоро.

Министърът сподели, че в най-скоро време й предстои среща и с ДКЕВР. "Предстоят промени в избора на ръководството и членовете на регулатора. Енергетиката се нуждае от бързи и ефективни действия", смята Петкова

Съдът отпуши третия лъч на метрото в. Новинар

Обществената поръчка за избор на изпълнители на централния участък от третия лъч на метрото е размразена.

Тя беше блокирана, след като фирма оспорва метода за строителство на тунелите пред Върховния административен съд (ВАС), но преди дни съдът е отхвърлил жалбата.

Така кандидатите, които искат да строят 7-километровия подземен участък със 7 станции, имат срок до 15 януари да подадат офертите си. Избраните изпълнители трябва да са ясни в края на март.

Ремонтират зоопарка в София със 700 000 лв. в. Новинар

Около 700 000 лв. ще бъдат заделени догодина от бюджета на София за ремонти и реконструкции в Столичния зоопарк.

Това съобщи кметът Йорданка Фандъкова, след като лично направи оглед на условията, при които живеят обитателите на градината. Тя добави, че задачата пред ръководството на зоокъта е да трансформира клетките така, че да наподобяват максимално на естествената среда на различните видове. Очаква се през пролетта да завършат конкурсите и да започне разширяването на клетките на мечките и малките хищници.

Фандъкова, която инспектира ремонта на клетката, където живеят двойка орли и 4 лешояда, посочи, че реконструкцията е излязла малко над 60 000 лв. и се очаква да приключи до края на седмицата. Кметът добави, че ако догодина от зоопарка успеят да спестят средства, те няма да отидат в общината, а ще бъдат инвестирани отново в ремонти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:35 | 05.09.22 г.
fallback