fallback

България е на 48-мо място в световна класация за най-благоденстващите страни

Най-благоденстващата страна в света е Норвегия, показаха данните на базирания в Лондон Legatum Institute

17:22 | 03.11.14 г. 7

България заема 48-мо място в световния индекс на най-благоденстващите страни, според статистиката на базирания в Лондон мозъчен тръст Legatum Institute. Организацията анализира показатели за 142 държави, става ясно от данните, публикувани на сайта й.

Според тях най-благоденстващата държава в света е Норвегия, следвана от Швейцария и Нова Зеландия. В челната десетка са и останалите Скандинавски страни – Дания (4 място), Швеция (6 място) и Финландия (8 място), както и Австрия (7 място) и Холандия (9 място).

Оценката се базира на представянето на държавите по осем показателя – икономическо развитие, лична свобода, възможности за развитие на предприемачеството, системите на здравеопазването и образованието, както и държавно управление, социален капитал и сигурност.

Най-висока оценка България има по отношение на сигурността – 33-то място и възможност за развитие на предприемачеството, по който показател сме на 42-ро място. Най-сериозно изоставаме по отношение на социалния капитал (87 място), икономическото развитие (82 място) и по отношение на личната свобода (72 място).

Този път България не е на последното място сред останалите страни от ЕС и в анализите на Legatum Institute успяваме да изпреварим Хърватия, която заема 50-то място в класацията, както и Гърция (59 място) и Румъния (60 място).

Гърция изостава сериозно по същите показатели както и България – социален капитал (129 място), лична свобода (121 място) и икономическо развитие (103 място). Организацията дава по-задна позиция на Румъния също на базата на анализите за социалния капитал (103 място) и на икономическото развитие (88 място), 

Последните места в класацията за благосъстояние на Legatum Institute се заемат от Демократична република Конго, Чад и Централна Африканска република.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:22 | 11.09.22 г.
fallback