Ръст в производството на свинско и птиче месо до 2019 година предвиждат учени от Института за аграрна икономика. На форум за развитието на земеделието бе представен анализ за перспективите пред сектор „Месо“. Прогнозата е и за запазване и положителна тенденция при секторите за производство на говеждо месо и агнешко и малко по-висок ръст в производството на свинско и птиче месо до 2019 година, съпътствано от увеличена консумация.
„Производството на свинско и птиче месо е силно интензивно и с очакваното намаление на цените на фуражите ще се намалят разходите за изхранване на животните. Така ще се повиши възвръщаемостта при тези сектори и оттам да има по-големи стимули за производството на свинско и пилешко месо“, заяви пред Investor.bg един от авторите на доклада - доц. Божидар Иванов от Института за аграрна икономика.
Той уточни, че през следващите две години ръстът в производството до 2019 г. ще е в границите 10 – 20% - най-много с 5 на сто годишно.
Божидар Иванов допълни, че при пръсединяването на България и Румъния към ЕС се е очаквало производството на свинско и пилешко месо да се увеличи в тези две страни заради благоприятните условия. Това обаче не е станало, въпреки достъпните модулни технологии и разработените методи за отглеждане. Той припомни, че се наложи фермите да се преструктурират, за да отговарят на евростандартите.
Предвиждане за потреблението на пилешко. Източник: CAPA