fallback

АПИ няма пари за зимно поддържане, заяви Захариева

Такива средства са предвидени в проекта за актуализация на бюджета за тази година в размер на 15 млн. лв.

12:45 | 29.10.14 г.

Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) не разполага с финансов ресурс за зимно поддържане. Това заяви вицепремиерът и министър на регионалното развитие Екатерина Захариева в парламента. Тя докладва пред депутатите каква е подготовката за зимния сезон за поддържане и почистване на пътищата.

"Най-големият проблем за подготовката за зимния сезон е липсата на финансови средства в бюджета на АПИ. Такива средства са предвидени в проекта за актуализация на бюджета за тази година в размер на 15 млн.лв.", каза вицепремиерът, цитирана от БТА.

По нейни думи основна причина за недостига на средства е това, че в бюджета за 2014 г. заложените средства за зимно поддържане са 50% от събраните винетни такси. Това е в разрез със Закона за пътищата, където е посочено, че всички средства от такси трябва да отиват за поддържане на националната пътна мрежа, каза тя. И припомни, че за тази година бюджетът на пътната агенция е намален с 47,5 млн. лв. А към края на юли са изразходвани 88% от бюджета на Агенцията.

Екатерина Захариева каза още, че се обмисля прекратяване на договора на фирма в Перник, която не е излязла да почиства при снеговалежа през миналата седмица. Тя добави, че ще бъдат санкционирани всички фирми, които не са изпълнили своите задължения.

Относно липсата на финансов ресурс за подготовка на пътищата за зимата вицепремиерът коментира, че през април и май са възложени дейности за почистване на храсти и растителност по пътното платно за 10 млн. лева. Тя допълни, че са почистени предимно планински и ненатоварени пътища и не е извършено никакво почистване по магистралите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:28 | 13.09.22 г.
fallback