fallback

Служители от сектор "Сигурност" протестираха заради готвената пенсионна реформа*

Протестиращите настояват да се спрат всякакви действия по промени в осигурителната система за заетите в сектора без участието на техни представители

16:53 | 18.10.14 г. 9

Полицаи, пожарникари, спасители, военни и служители в затворите сложиха червени клоунски носове и излязоха на протест в центъра на София срещу промените в осигурителната система в сектор "Сигурност", съобщава Нова телевизия.

Събралите се неколкостотин души се обявиха за оставката на служебния социален министър Йордан Христосков. 

Протестът е реакция на разпространената информация за обсъждани и подготвяни от служебното правителство мерки за ограничаване на социални права на служители заети в сектор "Сигурност”. 

Излезлите на улицата искат незабавно прекратяване на всякакви действия по промени в осигурителната система за заетите в сектор "Сигурност" без участието на техните представители и незабавна оставка на министъра на труда и социалната политика Йордан Христосков.

Те настояват спешно да се приемат подзаконовите нормативни актове, предвидени в Закона за МВР, с участието на професионалните организации на служителите във вътрешното и правосъдното ведомства. 

Реакцията на служителите от сектор “Сигурност” е заради разпространена информация, че се готви въвеждането на минимална възраст за пенсиониране за военни, полицаи и служители в затворите.

Междувременно от социалното министерство заявиха, че през 2013 и 2014 г. Съветът на Европейския съюз препоръча на България „да премахне постепенно възможностите за ранно пенсиониране“, както и други промени в сферата на социалното осигуряване.* В отговор на тези препоръки Консултативният съвет за оптимизация на осигурителната система към министъра на труда и социалната политика разработва различни варианти за реформа.

В изявлението се допълва, че възрастта за пенсиониране на служителите на специалните ведомства е най-ниска. Всъщност изисквания за минимална възраст няма, а за пенсия се изискват 27 г. осигурителен стаж, от които 18 в системата на министерствата на отбраната, вътрешните работи и правосъдието.

Според данни на Националния осигурителен институт (НОИ) от 2010 г. до 2012 г. средната възраст на пенсионерите от специалните ведомсва е паднала от 50 години и 6 месеца до 49 години и 7 месеца, а през миналата година се е увеличила до 50 години и 6 месеца. Повечето от тези хора са продължили да работят, след като са се пенсионирали, подчертават от социалното министерство.

Съветът за пенсионната реформа обаче все още не обсъждал въвеждането на конкретни минимални възрасти за отделните длъжности в системите на трите министерства. Идеята е тази възраст да е различна за различните длъжности, в зависимост от тяхната специфика.

* Актуализирано със становището на Министерството на труда и социалната политика

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:51 | 13.09.22 г.
fallback