fallback

Преглед на печата за 13 октомври

07:43 | 13.10.14 г.

"Газпром нефт" планира 55 бензиностанции до края на 2016 г. в. Капитал Daily

Българското поделение на "Газпром нефт" "НИС Петрол" очаква мрежата от бензиностанции да достигне 55 към края на 2016 г. Досега компанията разполага с 35 обекта, като 23 вече са брандирани. Бъдещото развитие на мрежата ще бъде на принципа на строителство на зелено, като вече има закупени 12 парцела, седем от които вече са с разрешително за строеж. Строителството на първите от обектите ще започне през идната пролет. От въпросните 7 терена три се намират в София, а останалите 4 на магистрала "Тракия" - два обекта ще са в отсечката между Пазарджик и Пловдив от двете страни на магистралата и още два при Стара Загора. Нови обекти се предвиждат и на ключови гранични пунктове. Отделно компанията ще си прави и банка от дилъри за управлението на обектите си.

НАТО готви наказателна процедура на България в. Сега

България може да се сдобие с наказателна процедура от НАТО, ако следващото правителство реши да не спазва одобрената от служебния кабинет "Визия 2020" и последвалия план за модернизация до 2020 г. Това е станало ясно по време на разговорите на военния министър Велизар Шаламанов с помощник-генералния секретар на алианса Хайнрих Браус, научи "Сега". Преди два дни той взе участие в провелия се в София индустриален форум, на който беше обсъдена модернизацията на армията.

По неофициална информация по време на разговорите Браус е посочил, че НАТО внимателно ще наблюдава дали следващото правителство ще следва приетия от служебния кабинет план за модернизация до 2020 г. Той обяснил, че ако следващите управляващи се откажат от него, Брюксел ще наложи т. нар. програма за неподкрепа на България. Това е един вид наказателна процедура, тъй като НАТО няма други лостове, за да санкционира членовете си, които не изпълняват своите ангажименти. Т.нар. програма за неподкрепа ще ограничи достъпа на България до инвестиционните програми на НАТО. Ако България иска да купи нови 3D радари, както е записано в плана, няма да може да използва възможностите на програмата на НАТО за инвестиции в сигурността. Същото ще се отнася за всяка една друга програма, която ще се нуждае от инвестиране от алианса.

Бумащината по 35 закона струва на бизнеса над 3 млрд. лева годишно в. Сега

Административната тежест върху бизнеса, налагана с многобройните и ненужно усложнени държавни регулации, възлизат на милиарди левове. Само по 35 закона разходите за справки, декларации, удостоверения, отчети и др., измерени като труд, време, мастило, хартия и т.н., са почти 3.4 млрд. лв., става ясно от мащабно изследване за бюрокрацията в България. Разбира се, част от бумащината е неизбежна - например подаването на данъчни декларации или други документи, свързани с европравилата. Но поне 450 млн. лева могат да бъдат спестени с отпадане на ненужни справки и удостоверения, с преминаване от хартия към онлайн общуване с администрацията, с пълно премахване на излишни режими и т.н., твърди Институтът за пазарна икономика.

Село Ореше чака милиардер от Дубай в. Стандарт

Инвеститор от Дубай иска да инвестира в строителството на модерна кравеферма за 3000 животни в гърменското село Ореше. Бизнесменът притежава такава база в австрийския град Залцбург, която е най-голямата в Австрия за производство на мляко, масло и месо. Седалището на фирмата му е в Катар. Той обаче иска да разшири дейността си в Европа. И е готов да построи най-модерната кравеферма в България.

"Продукцията ще се изнася за арабските страни. Ще налее огромни финансови средства, ще се открият над 100 работни места", заяви Веселин Камбуров, бизнесмен от село Ореше. Той представлява инвеститора у нас, след като с подписан договор бе упълномощен да движи и финансовите, и техническите дела за реализацията на крупния проект в страната ни. Камбуров се е съгласил с условието на инвеститора - ако бъде хванат в някакви финансови злоупотреби, да прехвърли своята фирма на дубайския милиардер. Инвестицията само за закупуване на земя за кравефермата и за материалната база надхвърля 3 милиона евро, сочат сметките.

ГЕРБ дава три министерства в. Стандарт

Преговорите за кабинет стартират днес. ГЕРБ и БСП ще обсъдят своите приоритети. От централите на двете партии са категорични, че до разпределяне на министерски постове няма да се стигне тази седмица. Това ще стане на втори тур разговори, този път между лидерите.

Три министерства може да даде ГЕРБ на бъдещия си коалиционен партньор, съобщиха източници от партията на Бойко Борисов пред "Стандарт". Това са правосъдие, земеделие и здравеопазване. Днес в Народното събрание стартират преговорите на ГЕРБ с БСП.

Глад за обслужващ персонал в. Новинар

Голям брой свободни свободни места, които не изискват по-специфична работна квалификация, умения или образования, са регистрирани в Агенцията по заетостта.

Това каза изпълнителният директор на ведомството Асен Ангелов, който в събота беше в Айтос по повод конкурс, обявен от бюрото по труда за незаети младежи, които от своя страна показаха своите умения в рисуването на графити, а след това бяха и наградени.

Състезанието, което беше под мотото „ЗАЕТост.BG, Не давай заето – бъди зает”, беше с цел младежите да покажат своите умения и таланта си.

Подходът към плажа в Приморско ще глътне 500 000 лв. в. Новинар

Над половин милион лева ще струва изграждането на подхода към морски плаж „Северен централен“ в Приморско. Това стана ясно от обявление в местното кметство, с което се търси изпълнител на обществената поръчка, чиято прогнозна стойност е 552 760 без ДДС.

Изпълнението на строително-монтажни работи обхваща два обекта. Единият е естествена земна ивица, отделяща на съответната денивелация морския плаж от частично и напълно изградените сгради. Другият представлява улица с тротоари от плочи и бетонни настилки върху част от тротоарите, дървени конструкции от стари временни обекти. Проектното решение включва изграждане на зони за отдих, паркоустрояване и благоустройство на обекта.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:06 | 17.08.22 г.
fallback