fallback

Преглед на печата за 11 октомври

09:00 | 11.10.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Пет министерства се провалиха в програмата "Растеж на регионите" в-к Сега

Просветното и спортното министерство са се справили най-добре с инвестициите по придобилата скандална слава програма "Развитие и растеж на регионите". При ресурс от 15.7 млн. лева просветата отчита договори за 15.24 млн. лв. за строителни дейности в университетите. Спортното министерство е с договорени 17.5 млн. лв. за изграждане на спортни площадки (20 млн. лв. общ ресурс). Пътната агенция също отчита добро изпълнение - с договорени 47 милиона от 50 млн. лв.

С над 50% усвояване е регионалното министерство. Останалите 5 министерства, включени в програмата, записват слаби и дори нулеви резултати, става ясно от справка на финансовото министерство. Тя е част от проекта за промени в постановлението, с което екскабинетът "Орешарски" през януари отдели близо 500 млн. лева от бюджета и ги разпредели за харчене по общини и министерства. Подялбата на парите се оспорва, но решението на съда ще дойде постфактум и ще има предимно морална тежест.

Пълни нули записват транспортното ведомство, което закъсня с конкурса за проектиране на интермодалния терминал във Варна (15 млн. лв.), и здравното, което не успя да усвои 24 млн. лв. за информационна система (12 млн. лв) и за развитие на спешната помощ (12 млн. лв.). Необяснимо се провалят и министерствата на околната среда и на правосъдието, които вечно се оплакват от безпаричие. На фона на тежките наводнения това лято МОСВ е усвоило едва 2.36 млн. лв. за управление на речните басейни при заложени 12 милиона, а за управление на отпадъците - 8.7 млн. лв. при ресурс от 17 млн. лв. Правосъдното ведомство е сключило договори за подобряване на работната среда в съдилищата за 3.4 млн. лв. - а разполагаше за целта с 30 млн. лв. Министерството на инвестиционното проектиране също не смогна с благоустрояването на малки населени места - договорени са 1.3 млн. лв. при ресурс от 6.4 млн. лв.

Както "Сега" писа, служебният кабинет реши да прекрати всички проекти, по които няма сключени договори към 17 септември, тъй като е очевидно, че те не могат да се изпълнят до края на годината, каквото е условието по програмата. Още тогава се разбра, че общините са работили доста енергично, но решението ще засегне повечето от включените в програмата 8 министерства, които не са напреднали особено с инвестициите.

Сега разчетите на МФ потвърждават тази картина. При общините, за които бяха заделени общо 289 млн. лв., се прекратяват само 6 от общо 368 проекта. С отпадането на финансирането за тези проекти и с реализирани икономии при други обществени поръчки се оформя сума от 15.3 млн. лв., които се явяват икономия за бюджета.

Хазната ще спести доста повече - почти 60 млн. лева - заради неспособността на повечето министерства да използват предвидените за тях общо 160 млн. лева.

Поради закъсняло стартиране дейностите по някои проекти ще преминат и в 2015 г. Разходите за тях - вероятно около 35 млн. лв. - ще са за сметка на бюджетите на съответните ведомства догодина.

В „Арсенал" откриват 1000 нови работни места в-к Стандарт  В казанлъшката оръжейна „Арсенал" ще бъдат разкрити 1000 нови работни места, а в производството ще бъдат инвестирани милиони левове за супер ново оборудване. Това съобщи изпълнителният директор на дружеството Николай Ибушев в интервю за местния заводски вестник по-случай традиционния празник на оръжейната.

Арсеналци отбелязват в петък 90 години от пребазирането на военните заводи в Казанлък. Разширяването и модернизирането на оръжейното производство щяло да засегне двата най-големи завода – 4 и 5, и цех 600 на основната площадка.

Вече са били закупени 20 супермодерни японски металообратващи машини с цифрово-програмно управление, които щели да пристигнат съвсем скоро в оръжейната. Големите инвестиции в оръжейното производство били резултат от сключените дългосрочни договори с чуждестранни партньори.

„Най-радостното е, че част от тях са за съвсем нови оръжейни продукти като сълзотворни и ръчни гранати", казва шефът Ибушев. Според него времето, когато за всяка нова сделка са били назначавани на пожар нови оръжейници, а след това освобждавани или пускани в продължителен отпуск, е безвъзвратно отминало.

Това се потвърждавало и от сериозното увеличение на работните заплати с 20 на сто от 1 септември. Става дума за инженерно-технически кадри и служителите, които били около 40 на сто от няколкохилядния колектив на „Арсенал".

EPIC: Търсим инвеститори за КТБ в-к Стандарт 

Финансовият консултант EPIC търси нови инвеститори, които да осигурят свежи пари за КТБ. Това гласи съобщение на EPIC, изпратено до медиите.

В него се посочва, че EPIC е упълномощен от основните акционери на КТБ - Генералния държавен резервен фонд (SGRF) на Оман и фирмата "Бромак" на Цветан Василев, да ги представлява пред БНБ и други български органи по въпросите, свързани с процеса на преструктуриране на КТБ и ТБ "Виктория". В момента основната ни дейност е насочена към подобряване на диалога между българските държавни органи, международните институции и акционерите на КТБ, се посочва в писмото.

Управителят на БНБ Иван Искров стана член на The Bretton Woods Committee в-к Стандарт  Управителят на Българската народна банка Иван Искров прие покана за членство в The Bretton Woods Committee. Членството е възможно след изрична покана. Комитетът е политически неутрална мрежа от лидери от цял свят, чиято цел е да популяризира значимостта на международното икономическо сътрудничество и да насърчава ефективното функциониране на бретънудските институции като фактори за световно благосъстояние. Сред представените в Комитета институции са Международният валутен фонд, Световната банка, Световната търговска организация, банки за регионално развитие и институции, които предлагат финансова и техническа помощ с регионален фокус.

The Bretton Woods Committee определя като негово най-голямо богатство своите членове: избрани лидери от бизнеса, науката, публичния и неправителствения сектор, филантропи, както и бивши президенти и държавници. Почетни съпредседатели са Джими Картър, президент на САЩ (1977–1981) и Джордж Буш – старши, президент на САЩ (1981–1989).

Като член на комитета Иван Искров ще присъства на The Bretton Woods Committee's International Council Meeting. Сред гост-лекторите на тазгодишната среща ще бъдат – Кристин Лагард, управляващ директор на МВФ, Жан-Клод Трише, президент на ЕЦБ (2003–2011), Дан Таруло, член на УС на Федералния резерв на САЩ.

2 на сто от британците искат имот у нас в-к Новинар

Малко над 2 на сто от британците възнамеряват да купят второ жилище у нас. Интересът им към имоти в България леко се е увеличил през септември.

Страната ни се изкачва с три позиции до 11-о място в месечната класация за желана дестинация за покупка на апартамент на онлайн изданието themovechannel.com. През август страната ни беше на 14-а позиция в класацията с 1,5 на сто от запитванията. Европа доминира инвестиционния пейзаж на пазара на ваканционни имоти, показват още анализите. В топ 20 на класацията влизат Кипър, Гърция, Хърватия, Албания и Унгария, като основен двигател на този сегмент от пазара остават традиционно Испания, Португалия и Италия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:34 | 14.09.22 г.
fallback