IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Външното министерство реагира остро на изказване на руския вицепремиер Рогозин

България не дължи обяснения за свои суверенни решения пред трети страни, се казва в изявление на Даниел Митов

17:42 | 08.10.14 г. 128
Външното министерство реагира остро на изказване на руския вицепремиер Рогозин

Българското външно министерство реагира остро на изявление на вицепремиера на Руската федерация Дмитрий Рогозин, който пусна коментар в Туитър: „Някой си Шаламанов е убедил премиера Близнашки за пореден път да предаде Русия в полза на "Ийгъл" втора употреба“ (става въпрос за намеренията на българското правителство да замени остарелите руски бойни самолети - бел. ред.).

Последва остра реакция от страна на външния министър Даниел Митов, публикувана на сайта на министерството. Той определи коментара на Рогозин като "напълно неприемлив".

„България е суверенна държава, която взема самостоятелни решения, свързани със сигурността си. Те не подлежат на коментар от страна на висши представители на други държави“, реагира Митов.

Той допълва, че намира за „крайно недостойни и квалификациите, отправени от г-н Рогозин към българския министър на отбраната“. Независимо от избраната форма и средство на комуникация, те са в разрез с добрия тон и издават, за съжаление, липса на уважение към българските институции и държава, отчита той.

„Република България е член на ЕС и НАТО и не дължи обяснения за свои суверенни решения на трети страни. Българското правителство дължи лоялност само на своите граждани и на националните интереси на държавата си. Отношенията между България и Русия имат дълга историческа традиция и ние продължаваме да подкрепяме развитието на сътрудничеството между двете страни на основата на равнопоставеност и взаимен интерес. Коментари, като този на г-н Рогозин, не допринасят за подобно развитие“, се казва в съобщението.

Това се случва на фона на редица публикации на руски издания от последните дни, в които се отправят критики към България заради плановете да бъдат заменени старите руски изтребители със западни, както и на забавянето на проекта "Южен поток".

"Българските политици продължават да ликвидират собствената си страна и да тласкат населението към протести, пише руското онлайн издание "Сегодня". Електронният вестник коментира одобрената от служебното правителство програма "Визия 2020: България в НАТО и в европейската отбрана". Тя съдържа "отказ от използване на руски изтребители и хеликоптери. Затова, твърдят български медии, в редиците на въоръжените сили зрее бунт", заявява изданието.

"Антируският курс на София се очертава все по-ясно от ден на ден", пише "Гудок". Изданието отбелязва, че българският министър на отбраната Велизар Шаламанов мотивира отказа от руските бойни самолети с това, че страната трябва да стане независима от Русия. Вместо руските България смята да купи 8 нови изтребителя, посочва вестникът.

"Къде ще идат тогава българските МиГ-ове и Су? - пита се "Правда". 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:27 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

58
rate up comment 1 rate down comment 0
kalendar
преди 9 години
Да те питам тогава-защо си такъв голям фен на Баце??? Не се заяждам, просто си ми крайно не понятен-на Бацката даже партията му подсказва, че е про европейска. Той е тоя, дето мине не мине и се бие в гърдите, че е антируски и про американски и се хвали даже с това. Как осмисляш това противоречие?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
57
rate up comment 5 rate down comment 3
citizen_bg
преди 9 години
Data, ами то и тоя строй фалира... Нашите умници са пак срещу тренда. Да бяха поне следвали една политика, или пък да не се присламчват към поредната "печеливша" тайфа. Така поне от време на време щяха да "познават" и печелят. :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
56
rate up comment 3 rate down comment 0
kalendar
преди 9 години
да...той така се е променил, че тука днес се бъзикахме, че ако трябва да си кажем кво представлява днешният капитализъм то той няма да се нарича така...особено пък европейският:) пък и американският. В същност-в момента Русия е много по-дясна от САЩ и ЕС. Как да е, Стоянов...не каза кво мислиш за позицията на Външно(или съм го пропуснал без да искам).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
55
rate up comment 3 rate down comment 4
STRAHO
преди 9 години
Европа е под ботуша на САЩ отдавна! Мислиш че Германия е свободна?Общественото мнение там КРЕЩИ против това което им налагат от САЩ. Да не забравяме и че американците държат най много войски там. Наскоро и японски високопоставен политик заяви публично че санкциите срещу Русия са наложени под натиск от САЩ. Там също има значителни американски войски. Да си спомним и изказвания на Маргарет Татчър по решението на Русия да им даде да се обединят? Тогава Великобритания Франция а май и САЩ бяха АБСОЛЮТНО против опасявайки се че Германия ще стане сила отново.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
54
rate up comment 1 rate down comment 1
data
преди 9 години
Календарски, капитАлизъма има едно предимство кото е непристщо за соца - промяната е негова естественна същност. И там е заровено кучето занеговата устойчивост.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
53
rate up comment 1 rate down comment 4
STRAHO
преди 9 години
"Посочи ми 1 коментар твой, тук, под тази статия, която да коментира тази статия и изказването на Рогозин?Това не си коментирал"Посочих ти! Чети! Останалите са като отговор на твоите коментари!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
52
rate up comment 1 rate down comment 0
kalendar
преди 9 години
между другото(сега го прочетох, че Страхо се е развихрил и те скри между неговите постове)-строя преди 89та фалира, ама политически:) да не се повтаряме щото тоя разговор сме го водили:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
51
rate up comment 1 rate down comment 2
citizen_bg
преди 9 години
Впрочем в статията има неточности. Американците отдавна се натискат да ни пробутат остарели, втора ръка Ф16, а те не са Eagle. Kакто се твърди, много по-изгодно e предложението за нови Grippen на шведите, но там нещо има спънки. Дали защото става въпрос за целеви заем от благодетелите?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
50
rate up comment 1 rate down comment 4
STRAHO
преди 9 години
"Имат ли нещо общо въобще коментарите ти със статията и темата бре?"9STRAHOпреди 1 часБългария е суверенна държава, която взема самостоятелни решения, свързани със сигурността си. Те не подлежат на коментар от страна на висши представители на други държави, реагира Митов."Абе нещо ...не се чуха такава реакции, когато дедо ви Маккейн и сие дойдоха у нас и стояха зад мин. председателя ни, за да се уверят че мин. пред. на суверенната ни държава ще повтори дословно заученият текст! Я пак ...!? Сигурен ли е в това което е коментирал? Наистина ли знае значението на думичките "суверенна държава" ? А защо тогава американските войници пребиваващи у нас и не ПЛАЩАЩИ за престоя си, не могат да бъдат съдени дори ако убият българин в държавата му!??? ЗАЩО не са под наша юрисдикция? Каква е разликата в статута им с този на окупационни войски? Пак да попитам , сигурен ли е, че сме СУВЕРЕННА ДЪРЖАВА!?Сега да видим на колко години ще са тия самолети и за колко парички ще ни ги дадат. ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
49
rate up comment 3 rate down comment 2
kalendar
преди 9 години
казва нещо от типа на-аз обичам руснаците, ама като са дошли ще ги колим като зелки. Последната част е цитат на Димитър Йончев, а не на ген. Колев. Сега ако ми цитираш и Захари Стоянов в изказването си за отношенията на нашите революционни дейци и Русия и ще се утепам-това е глупост безподобна, за това го пропусни, щото не е проблем да ти покажа няколко които са на другото мнение. Да знаеш-сигурно тук няма по-голям фен на Продан Тишков от мен и въпреки това да отричаш общата ни история с Русия е...просто непознаване на историята.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още