IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Външното министерство реагира остро на изказване на руския вицепремиер Рогозин

България не дължи обяснения за свои суверенни решения пред трети страни, се казва в изявление на Даниел Митов

17:42 | 08.10.14 г. 128
Външното министерство реагира остро на изказване на руския вицепремиер Рогозин

Българското външно министерство реагира остро на изявление на вицепремиера на Руската федерация Дмитрий Рогозин, който пусна коментар в Туитър: „Някой си Шаламанов е убедил премиера Близнашки за пореден път да предаде Русия в полза на "Ийгъл" втора употреба“ (става въпрос за намеренията на българското правителство да замени остарелите руски бойни самолети - бел. ред.).

Последва остра реакция от страна на външния министър Даниел Митов, публикувана на сайта на министерството. Той определи коментара на Рогозин като "напълно неприемлив".

„България е суверенна държава, която взема самостоятелни решения, свързани със сигурността си. Те не подлежат на коментар от страна на висши представители на други държави“, реагира Митов.

Той допълва, че намира за „крайно недостойни и квалификациите, отправени от г-н Рогозин към българския министър на отбраната“. Независимо от избраната форма и средство на комуникация, те са в разрез с добрия тон и издават, за съжаление, липса на уважение към българските институции и държава, отчита той.

„Република България е член на ЕС и НАТО и не дължи обяснения за свои суверенни решения на трети страни. Българското правителство дължи лоялност само на своите граждани и на националните интереси на държавата си. Отношенията между България и Русия имат дълга историческа традиция и ние продължаваме да подкрепяме развитието на сътрудничеството между двете страни на основата на равнопоставеност и взаимен интерес. Коментари, като този на г-н Рогозин, не допринасят за подобно развитие“, се казва в съобщението.

Това се случва на фона на редица публикации на руски издания от последните дни, в които се отправят критики към България заради плановете да бъдат заменени старите руски изтребители със западни, както и на забавянето на проекта "Южен поток".

"Българските политици продължават да ликвидират собствената си страна и да тласкат населението към протести, пише руското онлайн издание "Сегодня". Електронният вестник коментира одобрената от служебното правителство програма "Визия 2020: България в НАТО и в европейската отбрана". Тя съдържа "отказ от използване на руски изтребители и хеликоптери. Затова, твърдят български медии, в редиците на въоръжените сили зрее бунт", заявява изданието.

"Антируският курс на София се очертава все по-ясно от ден на ден", пише "Гудок". Изданието отбелязва, че българският министър на отбраната Велизар Шаламанов мотивира отказа от руските бойни самолети с това, че страната трябва да стане независима от Русия. Вместо руските България смята да купи 8 нови изтребителя, посочва вестникът.

"Къде ще идат тогава българските МиГ-ове и Су? - пита се "Правда". 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:27 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

18
rate up comment 6 rate down comment 14
STRAHO
преди 9 години
Знаеш ли че когато Русия ни беше същзник бяхме въоръжени "до зъби" вкл с последна дума на техниката ракети и имахме 110 000 армия? И тази армия ОХЛАДИ мераците на Турция да ни "накаже" за възродителния процес" Българофиле!!!?? Защо сега армията ни не може да напълни селски стадион и е с морално остаряло оръжие!? Българофиле!!?? Защо докато бяхме съюзници на Русия бяхме 9 милиона а сега не след дълго ще сме 6 ? Българофиле? Колко процента от населението си загубихме без война? Сравнявал ли си го със загубеното от раздираната от ЖЕСТОКА война Сирия например!? Българофиле!!??
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 11 rate down comment 2
MZ/X
преди 9 години
Явно си много млад и не си спомняш, че в социализма не можеше свободно да се пътува за никъде! За да излезеш от България трябваше да имаш изходна виза в която бяха описани точно държавите, които имаш право да посетиш!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 6 rate down comment 11
STRAHO
преди 9 години
Когато Турция окупира Северен Кипър, какво направиха съюзниците му по въпроса? А какво биха направили ако рекат да прескочат и у нас!!??? Българофиле? Знаеш ли колко са неясни и разтегливи клаузите с които НАТО ни "пази"!??? Българофиле!?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 3 rate down comment 11
citizen_bg
преди 9 години
Право казваш за малцинството. За болшинството промити "щастлив като ***" си е направо щастливи без "като". :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 6 rate down comment 12
STRAHO
преди 9 години
Когато бяхме съюзници с Русия можехме да си пътуваме свободно до Русия. Сега можем ли до САЩ ? Българофиле! Това не е ли УНИЖЕНИЕ!???? Не се ли чувстваш унижен да се редиш на опашка за виза и да ти отказват БЕЗ обяснения!? Българофиле!? Питам те!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 6 rate down comment 14
STRAHO
преди 9 години
"Слагам ви в кавички, защото дори и русофили не сте, а жалки путинофили и гнусни българофоби. " Какво русофилско виждаш във факта, че по времето когато бяхме съюзници с Русия у нас НЯМАШЕ окупационни войски а сега новия ни "съюзник" ни натресе такива? Нещо неистинно ли има? Споменатите факти българофоб ли ме правят или напротив? Ако сме суверенна държава, защо американците НЕ приеха войниците им у нас да бъдат съдени по НАШИТЕ закони. Това не е ли НЕЗАЧИТАНЕ на нашата независимост? А сега не ни ли налагат ТЕ какво и от кого и за колко да купуваме? Защо те притесняват ФАКТИТЕ "българофиле" /в кавички/?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 15 rate down comment 4
georgi_shum
преди 9 години
,, марсианец. Единственото хубаво е, че такива като вас са малцинство. И Господ лека полека ви прибира.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 22 rate down comment 6
georgi_shum
преди 9 години
Усещата ли се всички "русофили" тук колко мега жалки сте? Слагам ви в кавички, защото дори и русофили не сте, а жалки путинофили и гнусни българофоби. Няма си хабя клавиатурата да ви изброявам поименно сами се знаете, кои сте. Ако това в туитър го беше написал някой американски представител сега щяхте да се изписали 100 коментара бълвайки змии и гущери и всякакви обиди.. най вече синеокия копрофил.. Ама поже го казва " великия руски мужик" Рогозин... го защитавате и типично за увредения ви мозък размивате темата с лафчета ала.. " вие що биете ***"... Жалки сте. Ама мега жалки. И сте срам за България. Всеки, абсолютно всеки който прави подобни изказвания като това руско джудже заслужава шамари. Дипломатически. Директно остра нота и обявяване за персона нон грата. Бил то руснак американец или
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 3 rate down comment 11
STRAHO
преди 9 години
Не виждам от какво толкова се е засегнал Митов! Човека не е казал нищо невярно. Много по обиден беше случаят с Маккейн. След такава обида която не бе приета за обида това на Рогозин е смешна закачка!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 15 rate down comment 10
STRAHO
преди 9 години
България е суверенна държава, която взема самостоятелни решения, свързани със сигурността си. Те не подлежат на коментар от страна на висши представители на други държави, реагира Митов."Абе нещо ...не се чуха такава реакции, когато дедо ви Маккейн и сие дойдоха у нас и стояха зад мин. председателя ни, за да се уверят че мин. пред. на суверенната ни държава ще повтори дословно заученият текст! Я пак ...!? Сигурен ли е в това което е коментирал? Наистина ли знае значението на думичките "суверенна държава" ? А защо тогава американските войници пребиваващи у нас и не ПЛАЩАЩИ за престоя си, не могат да бъдат съдени дори ако убият българин в държавата му!??? ЗАЩО не са под наша юрисдикция? Каква е разликата в статута им с този на окупационни войски? Пак да попитам , сигурен ли е, че сме СУВЕРЕННА ДЪРЖАВА!?Сега да видим на колко години ще са тия самолети и за колко парички ще ни ги дадат. Така де хората си обновяват въздушния флот. Кой, ако не мишки като нас ще им изкупи ***?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още