fallback

Реформаторите са съгласни на коалиция единствено с ГЕРБ, заяви Петър Москов

Божидар Лукарски не отстъпва от варианта дясно-център

19:40 | 05.10.14 г.

Единствената политическа сила, с която Реформаторският блок може да влезе във взаимодействие в следващия парламент, е ГЕРБ. Това обяви водачът на Реформаторите в 24 МИР Петър Москов от ДСБ на влизане в НДК, цитиран от „Фокус“.

Според първите данни на социолозите обаче ГЕРБ и Реформаторите сами няма да могат да съставят правителство и затова ще им трябва съюз с още партии.

„Окончателните резултати от изборите няма да станат ясни днес. Две-три политически партии са около или под ръба“, припомни още Москов. Той отчете, че Реформаторският блок е удвоил резултата си от европейските избори и от прогнозите на повечето социолози.

Това е добър ден, защото достатъчно българи повярваха в промяната и им благодаря, заяви още Москов.

За нас бъдещата коалиция може да бъде само дясно-център и не може да отстъпваме от нея, обяви пред БНТ и лидерът на СДС Божидар Лукарски, чиято партия е част от Реформаторския блок.

По думите му на пръв поглед трудно би се сформирал стабилен кабинет в рамките на следващото Народно събрание, "но разговорите тепърва предстоят".

"Сигурен съм, че нашият резултат ще се вдигне след пристигането на резултатите от вота в чужбина“, посочи Лукарски и призова да се изчакат окончателните резултати, за да стане ясно дали АБВ и „Атака“ ще прескочат 4-процентната бариера.

На този етап не мисля за трети участник в едно коалиционно правителство, призна Лукарски, помолен да коментира дали вижда трети участник в едно дясно правителство, в компанията на ГЕРБ и Реформаторския блок.

Лукарски заяви пред телевизия Bulgaria On Air, че е задължително бързо да бъде сформирано правителство. Необходими са ни реформи и стабилност, коментира той. 

Пред "Нова телевизия" Меглена Кунева коментира, че иска съставянето на парламент, който да гарантира спазването на законите. Относно съставянето на ново правителство тя посочи, че ще изчака конституционната процедура, която предвижда даването на мандат на първата по големина партия. "Тогава ще решим", заяви още Кунева. 

Според нея не може да се говори за разпад на Реформаторския блок, а напротив - резултатите за формацията се подобряват. 

Вижте още във видеото

Още политически новини четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:00 | 12.09.22 г.
fallback