fallback

А. Христова: Има все по-голяма бариера между управлявани и управляващи

Липсата на обща цел демотивира хората да вървят заедно, заяви бившият министър на културата Владимир Пенев

18:44 | 05.10.14 г.

Има все по-голяма бариера между управлявани и управляващи, а двете страни са настроени негативно едни към други, каза пред телевизия Bulgaria On Air психологът доц. Антоанета Христова в коментар за перспективите пред обществото в днешния изборен ден. 

Това, че много хора не искат да излязат да гласуват е лоша новина за демокрацията, коментира тя и посочи причината - през дългия преход целта пред обществото все повече се отдалечава. „Затягането на колани не приключи, в момента ни казват, че пак ще ги затягаме“, заяви тя.

Сериозен проблем на обществото е, че не е сигурно, че тези, които ни управляват, са наясно накъде ни водят.

„Липсата на обща цел демотивира хората да вървят заедно, всеки тръгва да се спасява поединично и това се проявява в липсата на обществен морал. Такъв няма и ние не вървим наникъде. Нямаме дори един общ национален идеал или път, по който да вървим и за който да кажем, че е важен, затова си струва определени лишения“, коментира и актьорът и бивш министър на културата Владимир Пенев.

Според Антоанета Христова една от причините за състоянието на обществото в момента е, че историята на българина не преминава през виждане на успеха през групата, а единствено през постигане на успеха на индивидуално ниво.

Спортистът параолимпиец Михаил Христов посочи, че даже в индивидуалния спорт успехите се формират от екип.

„Много е важно да гледаме по-оптимистично на нещата. Хората не си правят планове за 5 или 10 г напред, а за седмица или месец. Ние сме изморени от избори“, заяви спортистът.

„Един от проблемите за това, което сме ние, е абсолютната липса на памет. Ние вчера сме гласували по един начин, те правят едни неща, а после пак гласуваме за тях“, заяви Владимир Пенев.

Тя коментира и продължителните протести през тази година. „Автентичният протест беше „яхнат“ от инженерно настроени хора. Сега този процес е толкова девалвирал, че моралните правила и ценности, както и ролята на гражданския протест, бяха обезценени“, каза психологът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:44 | 10.09.22 г.
fallback