fallback

ГЕРБ отново ще има най-много депутати в Народното събрание

Сформирането на кабинет обаче ще се окаже трудна задача заради очакваната "шарена" конфигурация с между 6 и 8 партии в новия парламент

19:00 | 05.10.14 г. 12

ГЕРБ печели и предсрочния вот за избор на депутати в 43-то Народно събрание, сочат предварителните резултати на социологическите агенции. Според тях партията на Бойко Борисов е привлякла гласовете на малко над 33,2% от имащите право на глас.

Основният претендент – БСП Лява България, е подкрепена от около 16,5% от избирателите, а за ДПС са гласували 14,2% от избирателите, сочат данните на "Алфа Рисърч".

Изненадата до този момент е представянето на „малките” партии. Освен ГЕРБ, БСП и ДПС в парламента към този момент в парламента влизат депутати от „Реформаторския блок”, чиито резултати приближават 9 на сто от гласовете на избирателите.

С по около 6% от подадените гласове са Патриотичният фронт и „България без цензура”. С шансове за влизане в Народното събрание са още „Атака” и формацията на Георги Първанов - АБВ, с към 4 на сто от пуснатите бюлетини.

Данните на "Екзакта" от exit poll-а също потвърждават лидерстовото на ГЕРБ, но с 35% от гласовете. За БСП са гласували 15,5% от избирателите, а за ДПС - 14 на сто. Реформаторският блок е бил подкрепен от 9,5 на сто от избирателите, а Патриотичният фронт - от 6,5%. Около "чертата" са ББЦ, Атака и АБВ с резултати между 4 и 5 на сто от пуснатите бюлетини. 

Според проучванията на "Галъп" ГЕРБ получава 33,9% от гласовете, а БСП - 16,1%. Няма сериозни разлики за подадените бюлетини за ДПС - с 14 на сто. За "Реформаторския блок" са гласували 8,7% от избирателите, а Патриотичният фронт е с 6,3% от гласовете. "Галъп" дава лека преднина за "България без цензура" - 5,6 на сто, но "Атака" и АБВ са около чертата от 4 на сто. 

Припомняме, че предишният парламент бе съставен от 4 партии. ГЕРБ имаше 97 народни представители, БСП – 84, ДПС разполагаше с 36 депутата, а "Атака" – с 24.

През тази година секциите в чужбина са почти двойно повече – 427 в 59 държави. Най-много те са в Турция (136), САЩ (42), както и Великобритания и Испания (с по 41 секции). Към този момент изборите все още не са приключили в останалите държави от ЕС, както и в Северна и Южна Америка.

Въпреки призивите на политиците от сутринта за масово гласуване, избирателната активност се движи около резултатите, получени на изборите за Европейския парламент и малко по-ниско спрямо последните парламентарни избори през май 2013 година. Към 17 часа 39,2% от избирателите отидоха до урните. Най-висока е активността в Силистра (над 44% към 17 часа), а на обратния полюс е Кърджали - 29,3 на сто.

Над 130 са жалбите до Централната избирателна комисия (ЦИК) за нарушения на изборния процес. Част от тях са за незаконна агитация и за разкриване на междинните изборни резултати. 

Един от проблемите днес се оказа и гласуването на студентите, чиито книжки са задържани за заверка от висшите учебни заведения, стана ясно от сайта на ЦИК. От Комисията излязоха с решение с насока към ръководителите на университети да създадат система за връщането на студентските книжки за студентите, които искат да гласуват не по постоянен адрес. 

Удостоверенията, издадени от университета, също са основание за гласуване на друго място, уточниха още от ЦИК. 

Тази година медиите не пуснаха традиционните класации на филми, песни и не мериха температури, с които традиционно избягват забраната за разпространение на междинни резултати, а директно пускаха резултатите в своите фен страници във Facebook.

От ЦИК обаче не могат да накажат това формално нарушение, заради „дупка” в законодателството, от което се възползваха и медиите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:00 | 11.09.22 г.
fallback