fallback

ЦИК получи над 30 сигнала за нарушения за 5 часа

Най-много са жалбите за провеждане на незаконна агитация

13:55 | 05.10.14 г.

От началото на изборния ден в 6 часа до 11 часа в ЦИК са постъпили над 30 жалби и сигнали за нарушения. Това обяви говорителят на комисията Камелия Нейкова, цитирана от „Фокус”. 

Най-много са сигналите, свързани с провеждане на предизборна агитация от партии или отделни кандидати, които участват във вота.

Сигналите са препратени по компетентност на РИК, тъй като са свързани с констатиране на такива нарушения в отделни изборни райони. „РИК може своевременно да постанови решение и да преустанови продължаването на такива нарушения”, поясни Нейкова.

Друга част от сигналите са свързани с огласяване на допитвания до общественото мнение от медии. Говорителят на ЦИК припомни, че това е нарушение на Изборния кодекс и че данни за това как гласуват избирателите може да се оповестяват след приключване на изборния ден. Избирателната комисия вече е съставила акт за нарушение на една от медиите и проверява останалите. 

Има и доста сигнали, които са свързани с оплаквания на избиратели от неизпълнение на процедурата за гласуване от страна на секционните комисии.

В сигналите или членовете на СИК не са откъснали номера на бюлетината, което трябва да стане след гласуване, откъснато е например преди това, или бюлетината е била предварително откъсната. „Това са все нарушения, които не водят до недействителност на гласа на конкретния избирател”, обясни още Нейкова.

Първан Симеонов от „Галъп” съобщи пред БНР, че към 12 часа избирателната активност е била 19,2%. На предишните парламентарни избори през май 2013 активността е била по-висока към този час, близо 22%, припомни той. На евроизборите през май тази година до 12 часа са били гласували около 17 на сто, стана ясно още от думите на социолога. "Поне засега не се очертава висока избирателна активност”, коментира още Първан Симеонов.

Колегата му Димитър Ганев пък оповести данни за нагласите за използване на преференциалното гласуване. Според тях близо половината от всички гласоподаватели, упражнили правото си на глас до този момент, са упражнили правото си на преференция. При някои партии и над 60 процента от избирателите им гласували с преференции.

От ЦИК официално обявиха, че към 10:30 часа избирателната активност е 7,81 на сто.

Още новини за България четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:05 | 08.09.22 г.
fallback