fallback

Сформирането на правителство на фокус през седмицата

НСИ ще публикува данните за търговския обмен на страната

09:48 | 06.10.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Пo все още неофициални изборни резултати в 43-то Народно събрание влизат осем политически партии. Това са ГЕРБ, БСП, ДПС, Реформаторският блок, Патриотичният фронт, България без цензура, Атака и АБВ.

Тепърва предстоят разговори между политическите сили за сформиране на коалиционно правителство, защото очевидно няма да има еднопартийно управление. Срещите между ръководителите на партиите ще бъдат на фокус през седмицата.

Изминалата седмица пък бе белязана от трагедията в Горни Лом, при която загинаха 15 души, като 3 октомври бе обявен за ден на национален траур.

В първия ден на октомври Министерството на финансите съобщи, че бюджетният дефицит е нараснал до 1,276 млрд. лв., а държавният дълг – до 23% от брутния вътрешен продукт. Ведомството предлага на новото правителство актуализация на Бюджет 2014 с дефицит в размер на 3,6% от БВП.

Актуализацията на финансовия план за тази година и разглеждането на Бюджет 2015 са сред приоритетите на 43-тото НС. Бъдещето на Корпоративна търговска банка също ще трябва да бъде решено с правителствена намеса. Работата по належащите финансови въпроси трябва да започне веднага след сформирането на кабинет.

Успоредно с този процес ще следим и по-важните макроикономически и корпоративни новини през новата седмица. Ето кои са те:

В понеделник (6 октомври) Българска народна банка (БНБ) ще проведе аукцион за продажбата на 5-годишни държавни ценни книжа на стойност 55 млн. лв.

За първия ден от седмицата е насрочено общото събрание на акционерите на Видахим АД. 6 октомври е и крайната дата за търговия с права на Спиди АД.

Във вторник (7 октомври) ще се съберат акционерите на Уелкъм Холдингс АД.

В сряда (8 октомври) Националният статистически институт (НСИ) ще публикува данни за продажбите в промишлеността, строителството и търговията през август.

На този ден ще заседават облигационерите на ХипоКредит АД и акционерите на Кораборемонтен завод Одесос АД.

В четвъртък (9 октомври) НСИ ще оповести информация за търговията на страната с държавите членки на Европейския съюз през юли.

В петък (10 октомври) националната статистика ще публикува данните за търговския обмен с държавите извън ЕС през август и информация, касаеща местата за настаняване, също за август.

Акционерите на Кепитъл Мениджмънт АДСИЦ са избрали последния ден от седмицата, за да проведат своето общо събрание.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:58 | 13.09.22 г.
fallback