fallback

БЛС: Партиите искат повече държавна намеса в НЗОК

Притеснително е, че единици поемат ангажимент държавата да плаща пълния размер на здравните вноски на осигуряваните от нея лица

12:26 | 03.10.14 г.

Много малко от партиите и коалициите са включили в програмите си възстановяването на обществения характер и независимостта на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК). Даже напротив – има предложения за повече държавна намеса. Това е изводът на Българския лекарски съюз (БЛС) от сравнителен анализ на плановете на политиците в здравната сфера. 

Според БЛС е притеснителен фактът, че единици от формациите поемат ангажимент държавата да заплаща пълния размер на здравноосигурителната вноска на осигуряваните от нея лица. Почти нито една от партиите и коалициите не коментира възстановяването в пълен обем на договорното начало чрез нормативни промени - заплащането, арбитража и други да станат отново част от Националния рамков договор.

От съсловната организация отчитат още, че почти във всички програми е акцентирано върху специализациите, спешната помощ, информационната система, електронното здравеопазване и промените в здравноосигурителния модел - пълна или частична демонополизация на Здравната каса.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:17 | 05.09.22 г.
fallback