fallback

Заявки за превод на пенсия в банка вече може да се правят и електронно

Две от най-често използваните услуги на НОИ са достъпни в интернет

10:35 | 02.10.14 г.

Две от най-често използваните услуги на Националния осигурителен институт (НОИ) от 1 октомври вече са електронизирани, съобщават от Института.

Първата от тях дава възможност за заявяване по електронен път на заявление за превеждане на пенсия в банка и/или смяна на адреса на пенсионера. С попълването на заявлението лицата, които живеят и получават пенсия в България, могат по електронен път да декларират начина за нейното изплащане – чрез пощенска станция или чрез банка, както и да заявят смяна на адреса си.

Другата нова е-услуга „Проследяване на решения по жалби“ е със справочен характер. Чрез нея лицата, подали жалби след 1 октомври срещу издадени от органи на НОИ административни актове, могат да се информират за процеса на обработка на подадената жалба и взетото решение.

За жалбоподателите ще бъде възможно и директно търсене по конкретен входящ номер и дата на жалба. След намиране на жалбата се появява справка за актуалния статус на нейната обработка, а при постановено решение – за неговото съдържание.

И двете услуги са достъпни чрез интернет страницата на Националният осигурителен институт.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:54 | 14.09.22 г.
fallback