fallback

Фармацевтичният сектор застана зад новия директор на ИАЛ

Изтъква се необходимостта от приемственост в лекарствената политика

17:12 | 01.10.14 г.

Фармацевтичният сектор подкрепи действията на новия директор на Изпълнителна агенция по лекарствата (ИАЛ) Асена Стоименова за преодоляване на голяма част от натрупаните през последните години проблеми в сектора на лекарствоснабдяването.

Това става ясно от съвместно отворено писмо на Българския фармацевтичен съюз, Асоциацията на научноизследователските фармацевтични фирми и Българската генерична фармацевтична асоциация.

„Като представителни организации на участници в лекарственото снабдяване у нас, бихме искали да изразим задоволството си от работата на Изпълнителната агенция по лекарствата в последните 100 дни след назначаването на новото ръководство в средата на м. юли тази година“, се посочва в писмото на организациите до министъра на здравеопазването в служебния кабинет.

Според организациите за това време Агенцията по лекарствата бързо е преодоляла голяма част от натрупаните през последните години проблеми и провежда последователна и ефективна дейност, „която гарантира стабилност и предвидимост на лекарственото снабдяване и осигуряване на качествени и безопасни лекарствени продукти на българските пациенти“.

Участниците във фармацевтичния пазар заявяват, че оттук нататък в лицето на ИАЛ вече виждат партньор, с който може да се работи успешно както на национално ниво, така и за прилагане на европейските добри практики в сферата на фармацията и здравеопазването.“

Преди дни Стоименова обяви, че е подала сигнал до прокуратурата да бъдат разследвани практиките на работа в агенцията през последната година. Съмненията са за сериозни нарушения в работата на дирекция „Контрол на лекарствените продукти” в ИАЛ. Според проверки на МЗ много от служителите в тази дирекция са назначавани в нарушение на Закона за държавния служител и не отговарят на изискванията. Агенцията е сключвала по думите на Стоименова странни договори с няколко изпълнители.

Представителите на сектора изтъкват необходимостта от последователност и приемственост в провежданата политика в сферата на лекарствата и медицинските изделия.

Писмо за подкрепа към работата на новия директор на ИАЛ Асена Стоименова изпратиха и от Националната аптечна камара. „Управителният съвет на Националната аптечна камара приветства действията на доц. Асена Стоименова, изпълнителен директор на ИАЛ, по осветляване на тъмната страна на българския лекарствен регулатор“, се казва в писмото.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:05 | 11.09.22 г.
fallback