fallback

Изборният ден ангажира 20 хиляди души от МВР

2 млн. лв. на месец ни струват РПУ-тата на границата, твърди Йордан Бакалов

15:39 | 01.10.14 г.

Около 20 хиляди души от МВР ще бъдат ангажирани в изборния ден на 5 октомври, съобщи служебният министър Йордан Бакалов по БНР.

По думите му не може да има притеснения по отношение на охраната в изборния ден, като в същото време уточни, че по отношение на оперативната работа и противодействието на купуване на гласове нещата са малко по-сложни, защото трябва да има и доказателства, които да са годни за съд, или да има превенция, за да няма възможност за купуване и продаване.

„За голямо съжаление, се организират групи, които купуват и продават гласове, но мога да кажа, че МВР ще продължи да следи тези процеси, включително и след изборите, т.е. до обявяване на изборните резултати от ЦИК вероятно в сряда, защото имаме информация, че ако сега си дал определена сума, след изборите може би ще се даде и останалата по-голяма част“, обясни служебният министър.

Според него мерките на МВР ще дадат резултати, защото не само че са предупреждавани потенциалните купувачи на гласове, но срещу някои от тях има и досъдебни производства.

„При всички случаи няма да е както досега МВР да е само наблюдател“, закани се Бакалов.

Има по-рискови райони и секции, където полицията е концентрирала сила, а и ще бъдат използвани всички оперативни методи, за да се пресече порочната практика на купуване на гласове, увери още той.

Бакалов посочи, че има информация за политици, които са замесени в купуването на гласове, защото в крайна сметка те са крайните купувачи.

„Имаме определена информация в определени посоки за определени лица, но така или иначе всичко това, след като не е облечено с доказателства, няма как да го твърдиш“, обяви Бакалов.

Той се оплака, че заради бежанците на границата с Турция има 8 РПУ, в която стоят полицаи, вместо да охраняват обществения ред в някоя от областите на страната.

„Проблемът от гледна точка на охраната е много сериозен, разходите също са сериозни, защото това струва около 2 млн. на МВР всеки месец, което означава, че политически решения трябва да се вземат по най-бързия начин“, призова той.

Още новини четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:43 | 13.09.22 г.
fallback