fallback

Младежи намират работа два пъти по-бързо чрез посредник, сочи проучване

Безработицата сред младите у нас през август се е понижила до 22,2% според Евростат

14:18 | 30.09.14 г.

Безработните младежи, които ползват персонален консултант при търсене на работно място, намират два пъти по-лесно работа от тези, с които няма индивидуална работа от страна на експертите в бюрата по труда. Това сочат резултатите от проведен социален експеримент, осъществен в бюрото по труда в Русе.

Той оценява въздействието на практики от Великобритания за ограничаване на безработицата сред младежите, съобщи БТА.

Според анализа за четирите месеца на експеримента 11 души от експерименталната група, състояща се от 20 младежи, са си намерили работа според желанието. Докато в контролната група трудова реализация са намерили само 6 души, посочи проф. Мария Андреева, експерт в проекта "Без граници в заетостта".

Експертите от проекта отчитат още, че дуалната система, която се прилага във Великобритания в различни варианти, ще е полезна и за България. С въвеждането на дуалната система се очаква до 2020 година да се намали броят на ранно напусналите училище до 10 на сто (в момента той е 15 на сто).

Припомняме, че трудови посредници, които започнаха работа от началото на годината, всекидневно предоставят консултантски услуги за търсене на работа, професионално развитие, информиране за обявени свободни работни места, възможностите за включване в проекти на Оперативната програма „Развитие на човешките ресурси”.

Днес от европейската статистическа служба Евростат обявиха, че безработицата в България е останала стабилна през август на ниво от 11,3%. С по 0,1 процентни пункта надолу са ревизирани данните за юли и юни, най-вероятно заради по-точно оценения ефект на сезонната заетост.

През август у нас младежката безработица се е понижила до 22,2% от 22,8% през юли спрямо 27,8% година по-рано.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:21 | 13.09.22 г.
fallback