fallback

БФА: Не се изпълняват евродирективите за енергетиката и климатичните промени

Дефицитът в НЕК не е от "зеления сектор", а от корупцията, конфликтите на интери и лобизма, смятат от асоциацията

19:11 | 29.09.14 г.

Има публичен отказ от изпълнението на европейските директиви в областта на енергетиката и климатичните промени, е мнението на Българската фотоволтаична асоциация (БФА), изразено в позиция, изпратена от организацията до медиите.

В нея е записано, че без да е направен задълбочен правен и финансов анализ на ефективността в управлението на НЕК и БЕХ, без да се поиска одит на управлението на държавните енергийни дружества, които са тежко задлъжняли с милиарди за сметка на обществения интерес, спекулативно се представя тежестта на ВЕИ-сектора и конкретно на производителите от фотоволтаични централи.

Голямата финансова дупка в НЕК не е от „зеления сектор“, а от корупцията, конфликтите на интереси и лобизма, както го констатира докладът на Европейската комисия, категорични са представителите на фотоволтаичния сектор. 

От БФА приветстват повишаването „първите успешни опити на ДКЕВР за разумна ценова политика и стабилизиране на системата”. Тези действия обаче се обезсмислят от енергийния министър Васил Щонов, става ясно от позицията на дружеството. 

Според тях в петък министърът е посочил какви са дефицитите при изкупуване на енергия от фотоволтаици, но не е отчела позитивните страни от дейността на сектора.

„Министърът на икономиката и енергетиката пропуска приходите от 240 млн.лв. от спестените от ВЕИ производителите емисии, забравя, че ВЕИ секторът вече плаща всички разходи за балансиране в размер на около 200 млн.лв., пропуска приходите в „НЕК“ ЕАД от цена “задължения към обществото“ от свободния пазар, равняващи се на 220 млн.лв, не се отчита заплащаната само от производителите от фотоволтаични и вятърни централи „цена за достъп“ в размер на 2,45лв./МВч”, се казва още в писмото на БФА.

Спестените от нас емисии дават възможност на българските миньори да продължат да работят, отбелязват от сектора.

Нещо повече, частните инвестиции във ВЕИ са подкрепили българската икономика в изключително драматичен момент на световната икономическа криза - те са създали повече от 20 000 квалифицирани работни места, създадоха експортен потенциал и направиха България регионален лидер във ВЕИ технологиите, заявяват от БФА.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:58 | 14.09.22 г.
fallback