fallback

Разделно събран текстил става гориво в циментов завод

Община Враца инвестира 20 хил. лева, за да намали изхвърляния на сметището боклук

13:41 | 29.09.14 г.

Разделно събирани стари дрехи, обувки и текстил от домакинствата на град Враца ще станат част от горивото за пещите в циментов завод, вместо да пълнят клетките на регионалното депо за отпадъци.

Текстилът се събира в оранжеви контейнери с надпис “За дрехи и обувки”.

Оказа се, че това не е акция за облекла “втора употреба”, а пилотен проект на местната община за по-пълно оползотворяване на отпадъците и една от мерките да не скача такса смет, съобщи БНТ.

Общината инвестира 20 хиляди лева за 10 метални контейнера, за да стартира първия у нас проект за разделно събиране на стари дрехи, обувки и текстил от домакинствата.

„Първата цел е те да не влизат в сепариращата инсталация, защото там създават много проблеми на машината, второ – да не влизат в клетката, защото знаем, че разходите за депониране нарастват с всяка година“, коментира Ирена Статкова, гл. експерт “Екологични инвестиции” в общината.

Повечето от хората обаче не знаят за какво служат новите контейнери, като предполагат, че са сложени за събиране на помощи.

За много хора обаче контейнерът за дрехи близо до дома им е улеснение. Жители на града обаче коментират, че местната управа трябва да положи усилия да се разгласи проектът, за да спре изхвърлянето на дрехи в общите контейнери.

В проект на национален план за управление на отпадъците се предвижда към 2020 г. системите за разделно събиране на опаковки да обхващат не по-малко от 6 млн. души, да се оползотворяват поне 75 на сто от битовите биоотпадъци и поне 70 на сто от строителните отпадъци, както и поне половината от битовите отпадъци от хартия, картон, пластмаса, стъкло и метали.

Според проучване на Евробарометър 15% от българите не изхвърлят разделно отпадъците, които се генерират в домакинствата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:56 | 10.09.22 г.
fallback