fallback

Ненков: Дефицитът в здравното министерство е над 40 млн. лв.

Без тези средства МЗ няма да може да плати за дейностите, за които отговаря, твърди здравният министър

17:41 | 28.09.14 г. 2

За да продължат да функционират нормално дейностите, които Министерството на здравеопазването финансира чрез бюджета си, на ведомството са необходими малко над 40 милиона лева до края на годината. Това заяви в предаването „120 минути” по bTV здравният министър в служебното правителство Мирослав Ненков.

Той посочи, че тази сума трябва да бъде приета в проекта за актуализация на държавния бюджет. В противен случай министерството няма да има пари за финансиране на психиатричните болници, регионалните здравни инспекции и останалите функции, за чието финансиране отговаря.

По повод на разпространената преди ден информация от кардиолози, че болниците са извършвали ненужни кардиологични интервенции, а НЗОК е платила ненужно милиони за целта Ненков каза, че дори да има такива случаи в момента Касата няма правомощия да направи нищо. „Ако хване такова нарушение, освен да глоби лечебното заведение, където е извършена интервенцията, Касата няма други правомощия", каза той.

„Необходимо е системата да се дисциплинира”, обобщи здравният министър. И допълни, че „далаверата е в инвазивната кардиология”, където сумите са големи. Ненков напомни, че болниците са търговски дружества и „за да оцелеят, те са притиснати да изпълнят повече приходи, което означава повече пациенти. Затова се прибягва и до тези ненужни процедури”, коментира той.

Мирослав Ненков изтъкна необходимостта от въвеждането на система за контрол на качеството в работата, което сега не е добро.

"Има начини за промяна на системата със сигурност, но трябва политическа воля, за да се измине целият път на реформите", смята Ненков.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:27 | 09.09.22 г.
fallback