fallback

Преглед на печата за 27 септември

08:15 | 27.09.14 г.

Безработни се регистрират онлайн в бюрата по труда

"Стандарт"

Безработните ще могат да се регистрират в бюрата по труда онлайн, съобщи изпълнителният директор на Агенцията по заетостта Асен Ангелов.

Услугата ще стартира скоро и от нея ще може да се възползва всеки, който пожелае. Останалите без работа ще попълват необходимите данни, свързани с образование, трудов опит, очаквано възнаграждение и сектор, в който желаят да се реализират, на официалния сайт на агенцията в удобно за тях време.

"Идеята на предстоящата нова услуга е, когато безработните стигнат до бюрата по труда, предварително попълнените от тях данни вече да са обработени от трудовите посредници. Така времето, което безработният прекарва с трудовия посредник, ще бъде използвано оптимално изцяло за консултиране, мотивиране и насочване", поясни Ангелов.

Експерти се обединиха в нов транспортен форум

"Стандарт"

Български форум за транспортна инфраструктура учредиха вчера експерти и изявени специалисти в пътното и железопътното дело. Целта на новото сдружение е да помага на държавата с анализи, оценки и ноу-хау при взимането на решения за планиране и строителство на инфраструктура.

Инициативата е на Катедра "Пътища" на Университета по архитектура, строителство и геодезия. Взехме решението за създаване на този Форум, защото искаме да излезем от говоренето и да пристъпим към конкретни действия, обясни проф. д-р Николай Михайлов, който беше избран за председател на УС.

Специалистите ще настояват при планиране и реализация на стратегическите за държавата инфраструктурни проекти, за които се харчат европейски и родни пари, да се взема мнението и на експертите. В момента решенията зависят единствено от администрацията, която невинаги има нужния опит и познания, за разлика от научните среди и дългогодишните експерти в областта. Целта на форума е да се предложат повече решения, за да се избере най-доброто, а не да се изземат функциите на държавата, стана ясно по време на срещата.

България представя туризма си на изложение в Париж

Capital Daily

България участва със свой щанд на Международното туристическо изложение International French Travel Market (IFTM) Top Resa 2014 в Париж, което се провежда от днес до 26 септември.

Страната се включва в него с рекламен щанд за десети пореден път. Top Resa е сред най-големите туристически борси, насочена към професионалисти от Западна Европа. Изложението предлага най-висока класа туристически продукти. Освен дестинации тук се представят авиокомпании, луксозни хотели, голф клубове, СПА центрове и дрyги, съобщават от Министерството на икономиката.

Рекламният щанд на България е на площ близо 62 кв. м. В него заедно с Министерството на икономиката и енергетиката участват осем туристически компании и една община. Сомелиер ще демонстрира на френски език качествата на българските вина, на щанда ще има и кукер аниматор.

Законите ощетяват инвестиращите в екологично строителство, смята вицепремиер

Capital Daily

Българското законодателство и практики по устойчиво строителство изостават и не са в унисон с времето си. Хората, които влагат средства, опазват околната среда са ощетени – плащат повече данъци, защото разгъната им застроена площ се измерва по външните стени.

Това коментира вицепремиерът и министър на регионалното развитие Екатерина Захариева на конференция за устойчиво развитие.  Със законодателните промени ще се въведе измерване на застроената площ по вътрешните стени, което ще стимулира поставянето на по-дебела изолация, каза Захариева.

В момента не стимулираме и поставянето на климатици, отоплителни и охладителни системи вградени архитектурно в сградата, защото това също е част от разгънатата застроена площ, даде друг пример вицепремиерът. Тя определи като абсурдно поставено на покрива охладително тяло, оградено с декоративна решетка без покривче, да се включва във височината на сградата.

Антимонополистите погнаха ЕВН и ЧЕЗ

"Новинар"

Антимонополистите погнаха две от енергодружествата заради незаконно проведени обществени поръчки.

ЧЕЗ е избрал доставчик на кабели, като е отхвърлил друг кандидат без никакво основание. ЕВН пък е избрал доставчик за пренос на данни по непрозрачен начин.

Заради това Комисията за защита на конкуренцията е отменила решенията на двете дружества като незаконосъобразни. Обществената поръчка на ЕВН е за осигуряване на достъп и използване на резервна мрежа за пренос на данни, а поръчката на ЧЕЗ е за доставка на кабелна арматура и силови кабели, уточниха антимонополистите.

В случая с ЕВН по жалба на телекомуникационна компания проучването е установило, че комисията за провеждане на процедурата е допуснала нарушение, като не е аргументирала решението си да приеме писмената обосновка на класирания на първо място участник.

Крачка напред сме в класацията за златни резерви

"Новинар"

България направи крачка напред в класацията на държавите с най-голям златен резерв.

Това показват последните данни на Световния съвет по златото към септември 2014 г. Според данните страната ни е на 49-о място в класацията със своите 40 тона злато, които представляват 8,2 на сто от резервите. Миналата година страната ни заемаше 50-а позиция.

От съседните ни държави преди България в класацията са Турция – на 12-о място с 508,6 тона, Гърция, която заема 32-ра позиция със 112,3 тона злато и Румъния – 35-о място със 103,7 тона. На челните места с най-много злато остава САЩ, която е лидер с 8 133,5 тона злато.

На второ място е Германия с 3 384,2 тона от благородния метал. Десетте държави с най-големи златни резерви в света разполагат общо с близо 24 000 тона. В света има 31 866 тона златни резерви, като делът на еврозоната възлиза на 10 784 тона.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:56 | 03.09.22 г.
fallback