fallback

НЗОК платила милиони за ненужни кардиологични интервенции

Лекари предлагат мерки срещу неправилна кардиологична диагностика

17:56 | 26.09.14 г.

Болниците са извършвали ненужни кардиологични интервенции. Това обявиха кардиолози и кардиохирурзи, които по-рано днес бяха на среща с управителя на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) Румяна Тодорова.

Като основен проблем те посочват, че чрез излишно поставяне на стентове се източва здравният фонд, предаде БНР.

Дружеството на кардиолозите и кардиохирурзите е поискало среща с НЗОК заради тези данни, предлагайки мерки за контрол върху изразходването на средствата и неправилна кардиологична диагностика.

Според лекарите поставянето на стентове не винаги е безопасно и ненужното им слагане може да има редица последици за пациента.

Лекарите поискаха в бъдеще да се създаде експертно-етична комисия, която да бъде нормативно уредена и да има правомощията да проверява, контролира и санкционира подобни нарушения.

Данните, които представи Румяна Тодорова сочат, че за последната година НЗОК е изплатила излишно 6 млн. лева за кардиооперации. „Трябва да се иска консултация от кардиохирург. Той трябва да каже необходимо ли е да се слагат стентове. Това в момента не се прави“, коментира управителят.

Тодорова изнесе и  данни, според които за последните две години стентове са поставени на близо 13 хиляди пациенти, за които Касата е плащала приблизително около 30 млн. лева годишно за 37 хиляди стента.

Според Тодорова на един пациент може да са поставени средно по три стента, а може да има и пациенти с по 12-16 стента. „Проблемът не е чисто медицински колко са поставени, а дали в случая не е трябвало да се пристъпи към кардиологична и кардиохирургична операция“, коментира още тя.

Проф. Генчо Начев, директор на болницата „Света Екатерина" и национален консултант по кардиохирургия, посочи, че има случаи, когато се отчита дейност, но такава не е извършена. Проверката е установила и обратен вариант - извършена е дейност, но не е отчетена.

По думите му всичко това застрашава здравето на пациента. „Рискът за пациента трябва да бъде сведен до максималния минимум", смята Начев. Нужен е контрол на входа и последващ контрол на качеството, за да бъде по-качествено лечението на хората. По този начин ще се намали рискът от неправилно извършени процедури. От друга страна ресурсът ще се изразходва много по-ефективно.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:20 | 13.09.22 г.
fallback