IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Захариева: Става въпрос за спасение, а не за „поскъпване на тока“

При актуализацията на бюджета регионалното министерство иска да бъдат осигурени допълнително 16,7 млн. лв. за пътната агенция

11:49 | 26.09.14 г. 27
<p>
	Екатерина Захариева. <em>Снимка: БТА</em></p>

Екатерина Захариева. Снимка: БТА

"Терминът „поскъпване на тока“ не е съвсем правилен, защото вече става въпрос за спасение и възстановяването на някакви нормални цени след изкуственото понижаване на цената и политическия натиск върху регулатора за задържането й надолу." Това заяви вицепремиерът и министър на регионалното развитие Екатерина Захариева пред журналисти преди форум за устойчиво строителство.

Тя заяви, че данъкоплатците не трябва да плащат за скъпи проекти като АЕЦ „Белене“ и „Цанков камък“, които са утежнили бюджета на Националната електрическа компания (НЕК). „В актуализацията на цената в никакъв случай не се включва покриването на тези стари задължения“, допълни тя.

От думите й стана ясно още, че планираното повишение на цената на електроенергията ще покрие малка част от дефицита на НЕК. 

Работната група към Държавната комисия по енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) предлага средно увеличение на цената на електричеството от близо 10% от 1 октомври.

При актуализацията на Бюджет 2014 регионалното министерство иска да бъдат осигурени допълнителни пари за Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) за най-неотложните дейности по изкърпване на пътищата преди зимата и зимно поддържане.

Пътната агенция има нужда допълнително от 30 млн. лв., но в крайна сметка е решено да бъдат поискани допълнително за тези дейности 16,7 млн. лв., каза Захариева преди форума.

Тя заяви, че се надява следващият парламент да приеме актуализацията на бюджета, която се очаква да бъде предложена до няколко дни от правителството.

Захариева каза още, че през първото полугодие са изразходвани 88% от бюджета на АПИ. Тя припомни, че след като последното Народно събрание ремонтира Бюджет 2014, допълнително бяха намалени средствата за всички ведомства. „Това постави под риск изпълнението на ключови проекти“, коментира вицепремиерът.

Тя допълни, че поради липса на финансиране са спрени ключови проекти като ремонтите на виадуктите и на 33 км от магистрала „Тракия“. За работата по виадуктите не са изплатени 4 млн. лв. на изпълнителите, а за довършването на магистрала „Марица“, която трябва да е готова през пролетта на следващата година, се дължат около 7 млн. лв.

Захариева коментира и забавеното строителство на магистрала „Струма“. Там след проверка ще се прецени дали строителят ще се мобилизира и ще довърши работата, или ще се наложи да се прави нов търг за избор на строител. Според вицепремиера проблемният участък от Сандански до границата може да е готов за 3-4 месеца при добра организация.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:46 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 2 rate down comment 1
Натрий
преди 9 години
Май ще слагаме нафтови генератори в мазите...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 12 rate down comment 2
Pyramid
преди 9 години
Прочее, цените бяха изкуствено занижени не толкова за да сме се оправели ние /нито енергетиката като цяло, някой да вижда да е цъфнала?/ а близките до властта фирми за износ на - забележете! - ЕВТИН ЗА ЧУЖДЕНЦИТЕ ток ... сметката за което, ще плащаме от своя джоб.Яйца са им малко на такива тикви, трябва отстрел с нещо от 16-ти калибър нагоре.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 13 rate down comment 2
Pyramid
преди 9 години
И си рекапитализира енергетиката. какво, всички ли ние работим да хрантутим няколко мазни пезевенка? - ЕГАТИ.Митото и - тихо-мирно, нещата ще се оправят. ...или всички искат държавата да ни пази от врагове само, за да ни одират живи "свои"? то, с такава държава, нямаме нужда ни от войни, ни от природни бедствия. Сами, лека-полека, ще се затрием.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 17 rate down comment 2
deant
преди 9 години
Спасение на всички пиявици накачени по веригата ли? На инвеститорчетата мечтаещи за колосална възвращаемост на ВЕИ с фиксирани договори ли? Как да не ги спасим хората...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 12 rate down comment 2
Pyramid
преди 9 години
Абе, какво ми се обясняват, егати обърканите хора! налагат 20-25% експортно мито на енергията за чужбина и това е! Ще се взцема от продажбите на "бедните търговци на ток" - ако искат да продават, ще продължат да продават на досегашните цени и край. държавата, в никакви договори, предполагам, не е вписвала, че не може и никога няма да налага експортни мита и че за тяхното плащане /при налагане/ търговецът задължително трябва да увеличи продажната си цена "оттатък". Както можаха тук да ударят ВЕИ-тата, така и тлъстите партийни мазници, сега, да пуснат "кръвчица". Зер малко са я изпили от родните производители, граждани и от останалия бизнес, които щедро, по волята на скапаната ДКЕВР, им субсидираме персоналното процъфтяване. АМАН! Не съм сигурен, дали имат и най-малък пръст в производство и пренос /ползват услуги/ но, да прибират папото-само по лични /опс, дали не бяха и партийни?/ сметки - ниц. Така ли? И няма комунизъм, няма експроприация - просто, ДЪРЖАВАТА СИ ЗАСТАВА НА МЯСТОТО.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 9
Бате Пешо
преди 9 години
Аууууу направо се просълзих.Тая стрина много се излага и набер си няма какво приказва
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 16 rate down comment 8
Бате Пешо
преди 9 години
Аууууу направо се просълзих.Тая стрина много се излага и набер си няма какво приказва
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още