IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Захариева: Става въпрос за спасение, а не за „поскъпване на тока“

При актуализацията на бюджета регионалното министерство иска да бъдат осигурени допълнително 16,7 млн. лв. за пътната агенция

11:49 | 26.09.14 г. 27
<p>
	Екатерина Захариева. <em>Снимка: БТА</em></p>

Екатерина Захариева. Снимка: БТА

"Терминът „поскъпване на тока“ не е съвсем правилен, защото вече става въпрос за спасение и възстановяването на някакви нормални цени след изкуственото понижаване на цената и политическия натиск върху регулатора за задържането й надолу." Това заяви вицепремиерът и министър на регионалното развитие Екатерина Захариева пред журналисти преди форум за устойчиво строителство.

Тя заяви, че данъкоплатците не трябва да плащат за скъпи проекти като АЕЦ „Белене“ и „Цанков камък“, които са утежнили бюджета на Националната електрическа компания (НЕК). „В актуализацията на цената в никакъв случай не се включва покриването на тези стари задължения“, допълни тя.

От думите й стана ясно още, че планираното повишение на цената на електроенергията ще покрие малка част от дефицита на НЕК. 

Работната група към Държавната комисия по енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) предлага средно увеличение на цената на електричеството от близо 10% от 1 октомври.

При актуализацията на Бюджет 2014 регионалното министерство иска да бъдат осигурени допълнителни пари за Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) за най-неотложните дейности по изкърпване на пътищата преди зимата и зимно поддържане.

Пътната агенция има нужда допълнително от 30 млн. лв., но в крайна сметка е решено да бъдат поискани допълнително за тези дейности 16,7 млн. лв., каза Захариева преди форума.

Тя заяви, че се надява следващият парламент да приеме актуализацията на бюджета, която се очаква да бъде предложена до няколко дни от правителството.

Захариева каза още, че през първото полугодие са изразходвани 88% от бюджета на АПИ. Тя припомни, че след като последното Народно събрание ремонтира Бюджет 2014, допълнително бяха намалени средствата за всички ведомства. „Това постави под риск изпълнението на ключови проекти“, коментира вицепремиерът.

Тя допълни, че поради липса на финансиране са спрени ключови проекти като ремонтите на виадуктите и на 33 км от магистрала „Тракия“. За работата по виадуктите не са изплатени 4 млн. лв. на изпълнителите, а за довършването на магистрала „Марица“, която трябва да е готова през пролетта на следващата година, се дължат около 7 млн. лв.

Захариева коментира и забавеното строителство на магистрала „Струма“. Там след проверка ще се прецени дали строителят ще се мобилизира и ще довърши работата, или ще се наложи да се прави нов търг за избор на строител. Според вицепремиера проблемният участък от Сандански до границата може да е готов за 3-4 месеца при добра организация.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:46 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

17
rate up comment 10 rate down comment 0
Jay Gould
преди 9 години
Имат си и порно какичка в НЕК, с 3000 лв. месечена заплата, нека тя ги спасява http://lifescandal.com/Potvardeno-Zvezdata-ot-facebook-e-sluzhitelka-na-NEK-Eto-i-podrobnosti
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 9 rate down comment 0
Internet
преди 9 години
Цеца Секса , Иво и една банда от т. нар.ВЕИ-та ни карат да купуваме ток по цена 400-800 лв за мегават(производствена и без ДДС)Цената на АЕЦ е само 15 лев за мегават, а на разните ТЕЦ-ове до 80 лв за мегават...това е голямата далевара
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 12 rate down comment 0
Jay Gould
преди 9 години
Който е крал и получава заплата да спасява! Аз по-скоро бих мятал гранати в ДКЕВР вместо яйца, отколкото да дам и лев, затова, че ТЕ са управлявали некадърни и крадливо собствените си компании.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 4 rate down comment 0
Pyramid
преди 9 години
Натиснах надолу и обяснявам, защо: ХАРЕСВАМ ИДЕЯТА но, избрани гьотере дупе-тати НЕ СА В СЪСТОЯНИЕ ДА Я ПРОВЕДАТ В ДЕЙСТВИЕ.Защото са с много зависимости, целуват много ***, много *** правят, а са ги хванали за топките /ако изобщо са имали такива/ и само им нареждат "гласуваш така-гласуваш иначе!" Само и единствено постепенното им изтласкване от що-годе читави ЧОВЕЦИ ще свърши работа. Как? - пуснал съм един линк към тема в един друг форум в своя подпис (дано не я скрият, преди да се запознаете повече хора тук) и същината е изложена в първите няколко поста. След това се разводни от всякакви поддръжници на корупцията :(
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 4 rate down comment 0
studioaa
преди 9 години
Нафтата да не би да е евтина случайно??Дори и да окраден всичкото трансформаторно масло от трафопостовете на ЧЕЗ, то ще свърши все някога...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 9 rate down comment 0
Pyramid
преди 9 години
dakl, то хубаво казваш, ама гарван гарвану око вади ли? Нали са се оплели като свински черва и при тях конфликт на интереси няма, а съзвучие /хармония/: Интересът ми е да гепя, гепя си, ставам си там, Фактор в държавата, и си защитавам гепенето - каква по-голяма Хармония от тази, братче?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 8 rate down comment 19
studioaa
преди 9 години
Референдум за излизане на страната от ЕС е единственото спасение. Според анкета направена на сайта на Анонимните около 70% от българите искат излизане на страната от ЕС. Скъсването с Лисабонския Договор ще ни позволи да въведем отново икономически протекционизъм и да овладеем привнесената инфлация, както и да регулираме цените на вътрешния си пазар много по-ефективно чрез подходяща стимулираща политика.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 3 rate down comment 0
Pyramid
преди 9 години
Да се отчитат ПЪРВО на МФ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 8 rate down comment 0
Pyramid
преди 9 години
Защото, "поеха си те въздух", вдигнаха продукцията, износа...а парите остават у няколко паразитиращи тариката. Отстрел му е майката. И МИТО. МИ-ТО !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 16 rate down comment 4
dakl
преди 9 години
Реално става въпрос за съд на Б.Б. и неговото правителство , които през периода 2009 -2013 г пуснаха толкова спекулативни ВЕИ мощности на цени за изкупване на ел.енергия които нямат аналог в света , че и нашите правнуци да плащат не биха могли да напълнят гушите на Цветелина Борисловова и другите "бизнес" партньори на Б.Б.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още