fallback

Христо Иванов: Януарският доклад на ЕК може да ни отдели от Румъния

Правосъдният министър предупреди, че трябва да излъчим визия за реформа

11:30 | 26.09.14 г. 7

Януарският доклад на Брюксел е възможно да бъде първата стъпка за отделянето на България от Румъния, предупреди правосъдният министър Христо Иванов пред БНР.

По думите му намираме се в дълбока криза на институционалния ред и държавността. Много хора от съдебната система не разбират това, че България все повече се превръща в новия "болен човек" на Европа, в слабото звено, заяви още той.

Вчерашният избор на ВСС, който не избра нов председател на Върховния касационен съд, според него, е поредният пропуснат шанс да излъчим ясна визия за реформа. Думата "реформа" отсъстваше от вчерашната процедура, категоричен е министърът.

„Следващата процедура на избор трябва да е изцяло на територията на темата за съдебната реформа, темата за отстояването на независимостта от председателя на ВКС, темата за лидерството на съдебната система, на съда“, смята Иванов.

Той посочи като една от големите теми в реформата съдийската независимост и самоуправление. "Нямаше договорка, защото нямаше и резултат" - така Иванов коментира вчерашното заседание на Висшия съдебен съвет.

Служебният министър заяви още, че трябва да бъдат преодолени определени зависимости в съдебната система.

„Избор не се прави, ако няма политическа сделка. Това е формулата, която видяхме, така беше и преди няколко месеца с главния съдебен инспектор. И понеже в момента сме в едно междувластие, няма политическо решение как да бъде изиграна картата с председателя на ВКС, поради което не се състоя и мнозинство“, изтъкна той.

Още новини четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:00 | 11.09.22 г.
fallback