fallback

Бизнесът иска увеличението на осигурителните прагове да мине през тристранка

Социалният министър вече обяви, че ще наложи административно повишение на праговете

11:02 | 26.09.14 г. 3

Бизнесът настоява въпросът за повишаването на минималните осигурителни прагове да бъде разгледан от Националния съвет за тристранно сътрудничество, преди тези прагове да бъдат наложени по административен път. Това заяви председателят на Българската търговско-промишлена палата (БТПП) Цветан Симеонов пред БНР.

Той посочи, че организацията е изпратила писмо до вицепремиера Йордан Христосков, в което настоява този въпрос да бъде представен на обсъждане в тристранния съвет.

Преди дни социалният министър обяви, че ще наложи административно нарастване на минималните осигурителни прагове за секторите, в които не е договорен нов размер на минималния осигурителен доход. Нарастването ще е с 4,2 на сто. При липса на споразумение социалният министър има право да наложи административно увеличение.

От Българската стопанска камара също са изненадани от административния подход към минималните доходи, каза за Investor.bg заместник-председателят на камарата Димитър Бранков. Според него също е правилно въпросът първо да бъде обсъден в рамките на тристранния диалог.

Още при встъпването си в длъжност вицепремиерът Йордан Христосков съобщи, че ще има административно увеличение на МОД в браншовете без споразумение между работодатели и синдикати.

Председателят на БТПП Цветан Симеонов коментира пред националното радио и разпространената в медиите информация, че проектът за изменение и допълнение на държавния бюджет ще бъде представен за обсъждане направо в Тристранния съвет.

По думите му това противоречи на правилата за работата на Съвета. „Това е абсолютно в противоречие с правилата на Националния съвет за тристранно сътрудничество. Ние имаме обсъждане в колективни органи, имаме съгласуване с огромен брой членове. В този смисъл ние не приемаме по този начин да се действа“, каза Симеонов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:49 | 13.09.22 г.
fallback