fallback

Токът за индустрията у нас с 20-30% по-скъп отколкото в Гърция

По време на обсъждането на цената на тока напрежението ескалира и яйца полетяха към ръководството на енергийния регулатор

13:52 | 25.09.14 г. 6

Цената на тока за индустрията у нас е с 20-30 на сто по-висока отколкото в Гърция, която внася електричество от България. Това коментира Константин Стаменов от Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори (БФИЕК) по време на общественото обсъждане на предложението за поскъпване на тока от 1 октомври.

Стаменов беше категоричен, че не трябва да се товари бизнесът, за да бъде компенсирана цената за битовите абонати.

По отношение на последното предложение за промяна на цената от организацията са против повишаването на таксата за "задължение към обществото" (която включва и добавката за „зелена енергия“). Според организацията това няма да реши проблемите на ВЕИ сектора, но ще се отрази негативно на бизнеса.

"Проблемите не трябва да се решават на парче и няма яснота за комплексни мерки, за които се декларира, че ще бъдат предприети", допълни Стаменов.

След него думата взе Янко Петров от Движението за граждански контрол, който обвини регулатора в нелегитимност и се обяви против поскъпването на тока. Финансовото състояние на НЕК не е проблем на гражданите, заяви той.

Общественото обсъждане беше за кратко прекъснато, след като представител на Движението за граждански контрол хвърли яйца към комисарите. Впоследствие полиция изведе представителите на движението.

Обсъждането премина при голям интерес от граждански организации, които се обявиха срещу повишаването на цената на тока и препоръчаха да бъдат потърсени други резерви, за да бъде намерен изход за системата.

Решението на ДКЕВР ще бъде обжалвано, обясни Огнян Винаров, секретар на Обществения съвет по енергетика.

Малко по-късно общественото обсъждане отново бе прекратено. Тодор Ангелов от компанията за търговия с електроенергия „Данс енерджи“ заяви, че исканията на гражданските организации са политически мотивирани и има по-важни теми за обсъждане. След възникналия спор Светла Тодорова прекрати общественото обсъждане и помоли всички да напуснат сградата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:39 | 12.09.22 г.
fallback