fallback

За нови рискове за света и България предупреждава експерт

Трябва да имаме силен аналитичен орган в тази ситуация, заяви председателят на Софийския форум за сигурност Йордан Божилов

09:33 | 25.09.14 г.

Ситуацията в Близкия изток поражда нови рискове и за света, и за България. Това каза пред БНР Йордан Божилов, председател на Софийския форум за сигурност.

Свидетели сме на ново развитие на съвременния свят, където традиционната държава губи тежест, коментира той по повод развитието на ситуацията с организацията “Ислямска държава”.

„Създава се основа за действие на една терористична организация, отличаваща се със жестокост, активност и разполагаща с много средства. Дейността на "Ислямска държава" поражда и нова бежанска вълна. А в нейните действия участват граждани на ЕС“, коментира Йордан Божилов.

Според него в момента се наблюдава ново развитие на съвременния свят, където традиционната държава губи своята тежест.

„Наименованието на “Ислямска държава” не носи характеристиките на една държава и няма как с чисто военни средства да се постигне победа или да се ликвидира дейността й. Както отделните държави, така и ЕС, са изправени пред нещо ново. Да не говорим, че има голямо напрежение и за това какви средства да се използват. Но е много важно да има отговорно поведение на всички членове на обществото. Говоренето не работи за сигурността“, твърди експертът.

Той допълни, че трябва да изградим архитектура на сигурност, защото можем да очакваме най-различни влияния на тези събития върху България и трябва да имаме силен аналитичен орган.

Припомняме, че служебният министър на отбраната Велизар Шаламанов заяви, че България не участва в сформираната коалиция по инициатива на САЩ срещу „Ислямска държава“ и този въпрос към момента не се дискутира в нашето правителство.

Вчера стана ясно, че в Алжир „Ислямска държава” е екзекутирала поредния заложник – френския гражданин Ерве Пиер Гурдел, предаде АФП.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:28 | 11.09.22 г.
fallback