Българските плодове и зеленчуци вече са голяма рядкост - до 10 на сто от общо консумираните у нас, като останалото е внос. Това са заяви Слави Трифонов - председател на Националния съюз на градинарите в България, цитиран от БТА.
Според Трифонов състоянието на сектора е критично. Пряко и косвено заетите в производството са около 200 хиляди. Няма логика 20-25% от напусналите страната ни 1,5 млн. души да работят градинарство в Гърция, Испания, Англия и други държави, вместо да правят това тук, коментира Трифонов.
Според него, ако българските плодове и зеленчуци имаха по-голямо присъствие на пазара, това би осигурило и много повече работни места за нискоквалифицирани хора, при които безработицата е голяма.
В България почти не се предлагат свежи (вчера или днес набрани) плодове и зеленчуци, а те имат огромно значение за здравето, посочи производителят. Той твърди, че вносните съдържат изкуствени подобрители и се обработват допълнително, за да издържат по 20 дни.
Браншът е значим, уязвим и неоценен, каза Никола Гунчев – зам.-председател на Българската асоциация на производителите на оранжерийна продукция. Той цитира статистика, според която от 470 кг храна на глава от населението за година, 194 кг са плодове, зеленчуци и картофи.
Секторът е уязвим, заради вноса и по-високото субсидиране и подпомагане на производителите в съседните страни, добави той. Един тон продукция, докарана от разстояние 2500 км, води до отделянето на 250 кг въглероден диоксид, отбеляза Гунчев.
От бранша заявиха, че искат по-голяма част от продукцията да излезе "на светло", тъй като в момента "сивият" сектор е около 85 на сто. Според производителите периодичните акции на държавните чиновници за проверки по митниците и борсите не могат да свършат тази работа.
Правилният път е задължителна регистрация на търговците и производителите на селскостопанска продукция по ДДС и намаляване на ДДС за тях, с което ще се понижат и цените на храните.