fallback

ЕК не следи дали някъде започва строителство на "Южен поток"

Общността обаче има наказателни процедури, които да санкционират неизпълнението на европейските правила, коментира Марлене Холцнер

16:18 | 17.09.14 г.

ЕС няма полиция на територията на Сърбия или България, която да следи строи ли се „Южен поток“ или не. Контролът в общността се осъществява с наказателни процедури, коментира в традиционния обеден брифинг в Брюксел говорителят на енергийния комисар Гюнтер Йотингер – Марлене Холцнер.

Коментарът беше направен по повод разпространената информация, че Сърбия ще започне строителството на газопровода през октомври.

Холцнер посочи, че ситуацията в двете страни е различна, тъй като Сърбия не е член на ЕС за разлика от България. За това и у нас строителството е спряно след стартирала наказателна процедура, която касае прозрачността при провеждането на търговете за избор на изпълнител на проекта, стана ясно още от думите на говорителя.

Макар и Сърбия да не е член на ЕС и за нея да няма наказателни процедури и Съд на ЕС, когато става въпрос за големи инфраструктурни проекти, какъвто е „Южен поток“, изграждането им е свързано със спазването на европейските правила, допълни още Холцнер. Сега ЕК не може да повлияе на Белград за строителството на „Южен поток“, но на по-късен етап може да спре въвеждането му в експлоатация, ако се нарушават енергийните директиви, допълни тя. "Всеки, който желае да работи и инвестира в ЕС, трябва да спазва европейските правила", категорична бе Холцнер.

"Преговорите за членство в ЕС се отнасят до съгласуване на националното законодателство с европейското", коментира Питър Стано, говорител на еврокомисаря по разширяването на ЕС Щефан Фюле на въпрос дали не се готви замразяване на преговорите за членство на Сърбия.

Преговорите вървят глава по глава и всяка от тях, преди да се затвори, се анализира много внимателно, коментира говорителят. Той допълни, че преговорите не могат да бъдат завършени преди да бъдат затворени всички преговорни глави.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:52 | 13.09.22 г.
fallback