fallback

Съветът по цени и реимбурсиране на лекарствата е с нов председател

Проф. Николай Данчев сменя на поста проф. Татяна Бенишева

12:02 | 17.09.14 г.

Правителството освободи проф. Татяна Бенишева като председател на Националния съвет по цени и реимбурсиране на лекарствените продукти и определи проф. Николай Данчев да поеме длъжността, съобщават от пресслужбата на кабинета.

Проф. Данчев е магистър по медицина с придобита специалност по фармакология. Преминал е обучения по психофармакология в Москва и по рационална фармакотерапия в Холандия. Притежава допълнителни квалификации в областта на фармакологията от университети в Испания и Великобритания.

Професионалният му опит е свързан с дейности по контрол на лекарствените продукти в Държавния институт за контрол на лекарствените средства, София и в Института по фармакология в Москва. От 1985 г. до днес е преподавател във Фармацевтичния факултет към Медицински университет – София, където е заместник-декан. В периода 2010-2011 г. е национален консултант по фармакология. Бил е член на Комисията по позитивен лекарствен списък към Министерството на здравеопазването.

Проф. Данчев е автор и съавтор на 125 научни публикации в областта на фармакологията.

Националният съвет бе създаден през 2012 година на мястото на съществуващата комисия по цени и реимбурсиране със статут на държавна комисия.

Съветът утвърждава и регистрира цените на лекарствените продукти, включва продукти в Позитивния лекарствен списък; контролира продажбата на лекарствени продукти с утвърдени цени.

Националният съвет поддържа и актуализира публичните регистри на цените на лекарствените продукти, включвани в позитивната листа и заплащани с публични средства; на пределните цени на лекарствата, отпускани по лекарско предписание, които не са включени в позитивната листа, както и на Позитивния лекарствен списък.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:40 | 12.09.22 г.
fallback