fallback

Половината сектори все още са без споразумения за минималните прагове

Срокът за договаряне на минималните осигурителни доходи по икономически дейности изтича в края на седмицата

17:03 | 16.09.14 г.

Броени дни преди крайния срок за договаряне на минималните осигурителни доходи (МОД) половината от икономическите дейности остават без подписани споразумения. Към момента има договорени споразумения в 41 от 85 икономически дейности, съобщават от Министерството на труда и социалната политика.

В браншовете с постигнати договорености са обхванати около 1 млн. от осигурените работници и служители. Средният ръст в договорените икономически дейности e 4,2%, уточняват от министерството.

Преди няколко седмици вицепремиерът Йордан Христосков съобщи, че ще има административно увеличение на МОД в браншовете без споразумение между работодатели и синдикати през последните две и повече години. През следващата седмица се очаква да стане ясно какъв ще бъде неговият размер.

За икономическите дейности без подписани споразумения представителите на синдикалните организации предлагат увеличение с размера на средния ръст в договорените браншове. Работодателските организации са обединени около мнението за запазването на нивата на МОД и за следващата година в отраслите без договореност между работодатели и синдикати.

Крайният срок за подписване на споразумения за минимални осигурителни доходи (МОД) по икономически дейности между работодатели и синдикати изтича на 19 септември 2014 г.

Проучване на Министерството на труда и БАН показа, че повишението на МОД е начин да се повишават доходите на работещите и такъв ръст е необходим.

По-рано днес от Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) предложиха нова система за изчисление на минималните осигурителни прагове прагове с мотив, че икономиката е в стагнация и рязкото вдигане на праговете може да увеличи сивата икономика.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:40 | 05.09.22 г.
fallback